5 tips för fullvärdig vegan- eller vegetarisk kost

Äter du vegetariskt eller är du vegan, så kan det vara klurigt att få ihop all den näring och energi som behövs för att kroppen skall må bra. Här kommer våra bästa tips för en fullvärdig och enkel vegan eller vegetarisk kost.1. Vegetariskt protein kan du hitta i gröna grönsaker som tex broccoli, i alger som spirulina och chlorella och i örter som quinoa, bovete och amaranth. Skippa quorn eftersom det är en framodlad svamp som påminner om mögel och minska på soja eftersom de flesta sojaprodukerna är GMO-smittade numera (genmanipulerade).
  
2. D-vitamin finns vanligtvis i mejeriprodukter och kött, så för dig som är vegan och inte dricker mjölk, så bör du komplettera med D-vitamin från tillskott. Du hittar också D-vitamin i svamp såsom tex kantareller som är ett av de mest D-vitaminrika livsmedel som finns i Sverige. 


3. Ät ordentligt med nötter, grova sädesslag, frön och gröna grönsaker för att få gott om kalcium, magnesium, B-vitamin och flertalet andra mineraler. Om du får ont i magen av nötter och mandel, så kan du lägga dem i blöt över natten, för att ta bort lektinerna i dem (lektiner: proteiner som känner igen och binder kolhydrater).


4. Järn hittar du oftast i kött och inälvsmat men du kan komplettera med tex: blutsaft för att få i dig tillräckligt med järn.


5. Om du misstänker näringsbrist så är det viktigt att söka upp en duktig näringsterapeut. Han/hon kan snabbt se vad kroppen har brister på, så att det kan kompletteras med direkt. För barn, kan det vara lämpligt att fisk ingår i kosten, så att den inte är helt vegansk. Små barn behöver gott om näring och energi, och det är mindre lätt att ersätta detta med vegansk kost.


Läs mer:
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.kosttipset.se
www.motionstipset.se
www.ekologiskaval.se