5 tips för GI-riktiga bullar

Vill du baka på hälsosammare vis, med glutenfritt mjöl eller på laktosfritt vis? Vi på Kostkoll hjälper dig när du är i bakartagen och guidar dig till både hälsosammare och GI-riktiga alternativ.1. Byt vetemjölet till dinkelmjöl eller ännu bättre, hälften till dinkelmjöl och hälften till rågmjöl eller bovetemjöl.
2. Använd råsocker istället för "vanligt" raffinerat socker.
3. Smör är det bästa alternativet i både tillagning och bakning eftersom det tål höga temperaturer och är naturligt. Det sänker ditt blodsocker och gör dig mätt lite längre.
4. Strö gärna lite mandel på bullen för att ge extra bra fett till den, samt för att minska kolhydratprocenten.
5. Ladda med gott om kanel, då kanelen har en blodsockersänkande effekt och därmed är en ypperlig balans till det söta och blodsockerhöjande sockret.

Glutenfritt tips: För att få en glutenfri bulle, så ta cirka 80 % av den angivna mjölmängden och byt vetemjölet mot hälften bovetemjöl och hälften majsmjöl. Bovetet ger en proteinrik och smakrik bulle och majsmjölets sötma hjälper till med jäsningsprocessen.

Laktosfritt tips: Byt mjölken mot osötad sojamjölk, havremjölk eller qunioamjölk. Havremjölken är bra för bakning eftersom den är söt i smaken och gör att du kan använda mindre socker. Tänk på att även använda laktosfritt smör och att laktosfria produkter inte är fria från mjölkprotein.