Ät dig frisk och stark med IFD-trenden

Vi alla är biokemisk olika, har olika blodgrupper och därmed även olika förutsättningar. Utöver det, så inverkar sociala förutsättningar som motion, arbetsutövande, sömn, boendemiljö, chans till återhämtning och framförallt...   val av näringsrik mat och dryck.Vikten av näring är större än det faktum att vi äter skräpmat, eftersom näringsbristerna växer sig allt större och ger allt sämre avtryck i mänskliga hälsan. Glöm inte att vi alla har olika biokemiska behov och för dig som älskar kött, så är kött hälsosammare än för dig som vill leva vegetariskt. Mycket av detta är kopplat till den blodgrupp du tillhör men även till din mentala inställning.

Nu kommer en ny, het trend från USA och som till skillnad från LCFD-trenden inte är försurande och ger minskad mängd fria radikaler. IFD-trenden är istället baserad på livsmedel som är inflammationshämmande och därmed friskhetsökande. IFD-maten ökar motstånd från ditt immunförsvaret och minskar kroniska inflammationer.

Sanna Ehdin tipsar om detta i sin senaste matbok och lägger då fokus på de saker som vi mer än gärna rekommenderar här på kostkoll dvs; färgrika grönsaker, fisk, olivolja, rapsolja och nötter. Missa inte Sanna´s matbok!

Tänk på att köpa KRAV-märkta grönsaker eftersom att de är mognade i naturlig takt och därmed innehåller maximalt av näring till skillnad från oekologiska grönsaker som skördas för snabbt (det är i mognadsprocessens slutskede som vitaminer och mineraler uppkommer). Maten bör inte heller upphettas o för högt gradantal, då enzymerna dör vid cirka 34 grader och vitaminer vid cirka 70 grader.

Allt kött som du äter, bör komma från KRAV-märkt kött, eftersom de äter ute i avsedd miljö och med det foder som är avsett för dem. Samma sak gäller fisk som levt vilt i haven och ätit alger till skillnad från odlad fick som innebär omega 3-fattigt kött (då fisken matas med kött/protein istället för med alger eller småfisk)

Som tips så är örter och kryddor som vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili inflammationsdämpande och kan främja och förbättra kroniska inflammatiionssjukdomar