Ät smart med svamp!

Kantarell är en matsvamp som passar bra till många rätter. Färska kantareller har kraftig gul färg.

Svamp består till ca 90 % av vatten, men innehåller även protein av bra kvalitet, B- och C-vitamin, kalium, fosfor, magnesium och järn. Kantareller innehåller dessutom en hel del D-vitamin. Ät smart med våra roliga hösttips!Krämig kantarellrisotto med keso 4 port

10 färska kantareller
1 st rödlök
4 dl rött ris
1 l vatten
3 msk Kantarellfond
1 dl keso
rapsolja

Tillagning:
Hacka rödlök, kantareller och fräs dem i rapsolja. Tillsätt ris, hälften av vattnet och låt blandningen fräsa på medelhög värme. Tillsätt resten av vattnet under omrörning. Häll i fond och småkoka svag värme ca: 20 minuter. Rör ner keso strax innan servering.

Lingon i alla de slag!

Lingon finns det gott om i septemberrusket. Färska lingon har en besk smak som gör att de ofta sötas med stora mängder socker. Lingon används också i saft, bakverk och desserter.

Bären innehåller benzoesyra som fungerar som ett konserveringsmedel och av den anledningen så kan natriumbensoat (E 211) undvikas. Lingon är rika på fibrer och innehåller både kalium och gott om antioxidanter.

Lingon smoothie

2 glas
2 dl frysta lingon
4 dl vanilj yoghurt
söta eventuellt med agavesirap eller honung

Färgad kantarellpasta

Färgglad pasta brukar tilltala de flesta Pigga barn. Pastan innehåller relativt mycket kolhydrater men även protein, järn och B-vitamin. Den torkade pastan kan inhandlas i de flesta butiker och finns även med quinoa eller bovete som bas.

Den gröna pastan är färgad med spenat, den röda med tomat och till den svarta använder man bläckfiskbläck.

Kantarellpasta med renskav:
300 g färgglad pasta
1 pkt renskav
1 gul lök
200 g kantareller
1 msk rapsolja
172 tsk rosmarin
1  krm svartpeppar
2 dl lätt crème fraiche
2 msk dijonsenap

Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Tänk på att hålla koktiden för att pastan skall bli al dente och därmed innehålla långsammare kolhydrater (Lägre GI-värde)

Tina renskav så att det går att skära den i strimlor. Skala och hacka löken. Rengör kantareller och hacka dem grovt. Fräs lök, svamp och renskav i en stekpanna på medelhög värme. Krydda, rör ner lätt crème fraiche och dijonsenap.

Serveringsips: Servera med hackad rödkål!