Belöningssamhället är omdiskuterat och skapar känslor hos de flesta av oss. Vem har inte tröstats med en klubba när de ramlat och gjort sig illa eller fått en godispåse när de varit snälla.
Idag firas det till höger och vänster och det är inte längre födelsedag, jul och påsk som kantas med bakverk och godis.
Barnen lär sig tidigt att känslor av både glädje, ilska och lycka handlar om belöning.
Exempel kan vara:
- Din son är snäll hos tandläkaren, så ni går till Mcdonalds efteråt.
- Du är och handlar mat och ditt barn sitter i vagnen och vägrar att sluta skrika. Du lovar att om hon slutar skrika så ska hon få godis.
- Ditt barn har slutat 1:a klass och naturligtvis firar ni med tårta och presenter.
- Du fick det där jobbet som du har väntat på så länge du kan minnas. På vägen hem köper du extra god mat, en flaska vin och bakelser för att fira.
Vad jag försöker att påpeka är att vi tidigt förknippar vinster, förluster, situationer av ilska och glädje med mat. Vi lär oss att belöna oss med godsaker, men också att de hjälper när vi är ledsna. Naturligtvis så ska inte ett barn utesluta tårta på födelsedagen och godis på lördagarna.
Ett alternativ till sötsakerna kan istället vara en målarbok eller en legosats. Försök att rikta belöningen till något som ni gör tillsammans. Om ni målar i målarboken tillsammans eller bygger lego ihop, så tappar barnet fokusen kring belöningen. De uppfattar inte presenten som annat än det umgänge som medför.
Det är samma sak när skolavslutningen hägrar
åk och bada tillsammans, gå på zoo eller åk till ett roligt barnmuseeum. Försök att vara kreativ i ditt tänkande och visa förståelse inför den tid ett barn faktiskt behöver. Ta stunden tillsammans med ditt barn som en stund där du själv också kan ladda dina batterier.
Text: Zarah Öberg