Dekorera mera!

Tänk vad rolig en måltid kan bli med lite färg, nya uppläggningar, glada gubbar och annorlunda former.

Låt dig inspireras av färgat potatismos, hjärtan och blommor!- Färga barnens potatismos genom att koka och mosa grönsaker tillsammans med potatisen. Broccoli ger grön färg, rödbetor gör maten röd och morötter ger en fin orange färg.

- Spritsa upp potatismoset på tallriken med en sprits eller tryck ut moset genom en vanlig liten plastpåse, där du klippt ett litet hål i ena hörnet.

- Skär en blomma utav en tomat. Använd en potatisskalare, spetsa tomaten runt och ända in till dess mitt, så att den går att lyfta isär i två delar. Stick in skalarens spets i tomaten, omväxlande uppåt och varannan neråt så att du får formen av ett sicksackmönster. Dela tomaten och vips har du fått två fina röda blommor!

- En rädisa kan bli en fin blomma men kräver lite mer noggrannhet. Använd en liten kökskniv och skär försiktigt. Börja med att skära bort det röda skalet i formen av små trianglar på toppen och på övre halvan av rädisan. Mönstret blir sicksackinspirerat och liknar en röd tulpan eller ros med vit insida. Placera rädisan på tallriken tillsammans med små salladsblad och du får en riktigt fin blomma.

- Använd en gurka eller tomat och skär bort smala strimlor längs med grönsaken. Gör detta på tre eller fler ställen med hjälp av ett zestjärn i lämplig storlek. Skiva sedan grönsaken för att få skivorna i fina former, så som små blommor eller stjärnor.

- Med ett zestjärn är det lätt att få bort fina strimlor av skalet från t.ex. en citron, lime eller apelsin. Använd flagorna till all möjlig dekor eller som kryddning..

- Använd ett kuljärn för att göra runda bollar till ett roligt inslag på tallriken. Du kan använda allt från potatis och avokado till olika frukter. Detta beroende på hur mycket tid och tålamod du har *ler*.

- Koka strimlor av purjolök... lite lätt. Dessa går utmärkt att använda för att knyta ihop en ihoprullad skinkskiva med fyllning eller för att bunta ihop grönsaksstavar.

- Koka och mixa grönsaker som en hälsosam och färgglad sås. Dekorera tallriken genom att hälla upp snyggt, i formen av en smal ring omkring maten eller genom att lägga upp två såser i olika färger för att få en rolig kontrast.