Din roll som förälder

Ledande personligheten
Skrattande brukar många påpeka att denna personlighet ofta uppkommer ur att vara äldst av en ett syskonskara.

"Storasyster" som ganska tidigt lär sig att sköta sitt eget liv, som gärna är med och exprimenterar med sin ledarroll mot de mindre barnen.Personligheten är viktig för världens tillväxt och utveckling, eftersom det behövs ledare som både vill och kan visa vägen. De som väljer att följa efter är de som inte har samma törst efter bekräftelse, uppmärksamhet och som nöjer sig med det enkla livet. Inom motivation och självkänsla är besittningen av de olika rollerna en omärkbar fördel. Ledaren är ofta stark, mycket talför, resektingivande och besitter en överväldigande styrka. Den andra personligheten kan många gånger känna sig otrygg, otillräcklig och underlägsen.

Ge dina barn en styrka inombords
Om detta scenario utspelas i barndomen, kan en bristande självkänsla uppstå. Försök att dämpa det barn som tar överhanden, lyft fram de andra och ge dina barn möjligheter till att öka sina kreativa föutsättningar.

Se dina barn som egna individer, och försök att utveckla sidor som du och omgivningen uppskattar. Lär dem att visa känslor, våga vara ledsna, våga vara arga och våga skratta av hela sitt hjärta. Lär dem att känna nyfikenhet inför vad livet har att erbjuda och att inte känna en rädsla inför möjligheter. Det är viktigt att de vet att de är värdefulla och att de har rätt till att bli bra behandlade genom livet. En trygg grund, där de moraliska och etiska reglerna är satta och genomsyras av kärlek och ömsesidig respekt, ger en stabil personlighet.

Ditt barn är din förlängda arm…
Ditt barn agerar som du, pratar som du och kommer att välja samma dagstidning, mack och samma tvättmedel som du gör. Ditt barn är en produkt av dig själv och de besikelser du känner inför ditt barn bör många gånger riktas mot dig själv. Ditt sätt återspeglas i den efterapande individ som du har fört till livet.

Ditt jobb som mamma eller pappa är inte enkelt och visst kommer många frågor att bli obesvarade och du kommer många stunder att känna en otillräcklighet och maktlöshet. Tänk positivt och försök att se framför dig hur du vill att den färdiga produkten ska se ut. Hur vill du att din vuxna avkomma ska hantera och fungera i sin omgivning.

Visa vägen, utan att leda…
Motivera ditt barn till att göra egna val och att själv känna ansvar. När det gäller frågor som behandlar livsstilsfrågor som motion, kost och hälsa så är detta en viktig grund inför det kommande livet. Det sätt du lär barnen är det sätt som de sedan utgår från i sitt egna vuxna liv.

Hur uppfattas du av ditt barn om du alltid serverar snabbmat och ligger som en potatissäck framför tv:n? Ditt barn tror att det är naturligt att leva på ditt vis, och kommer med stor sannolikhet att följa ditt mönster. Du kan däremot lagar mat tillsammans med dina barn, låta dem känna delaktighet, och tidigt lägga grunden för ett fungerande hushåll.

Ta med dem ut på lekstunder och promenader, för din egen hälsas skull och för att få dina barn att aktiveras.

Var ärliga mot varandra…
Tala om när du är arg, ledsen eller glad. Språket ska vara rakt, gärna innehålla ord som "du" och "mig" och visa att det är okej att säga vad man tycker.

Exempel kan vara:

  • "Jag blir ledsen när du gör så…"

  • "Orden du säger sårar mina känslor"

  • "Min tid räcker inte till om du inte hjälper mig"

  • Anklaga inte, utan var konkret och försök att inte höja rösten. Led samtalet genomett medvetet ordval och en visad vilja om att mötas. Använd inte ord som "man" eller "det", prata inte över huvudet på barnet och håll ögonkontakt.


Mjuk, varm förebild eller orolig, blödig ostabil förälder
Många gånger kan tidsbristen och prestationsångesten göra placeringen svår. Känslan och rädslan är stor inför att känna otillräcklighet inför sitt barns utveckling. Jag tror att det är viktigt att inte fokusera så mycket på vad barnet inte får göra. Lyft istället fram de saker som du vill att ditt barn ska nyttja. Visa fritidsaktiviteter och hjälp barnet in i trevliga umgängen. Var en stabil och pålitlig grund, dit ditt barn alltid kan vända sig.

Förutsättningen för att göra ett bra jobb för dig själv, ditt barn och din omgivning är att känna dig själv, dina positiva egenskaper och dina negativa sidor. Utifrån dem bör du lita på det egna omdömet och kunna göra medvetna val för dig och ditt barn.

Ingen är perfekt…
Det är viktigt att du inte går in i föräldrarollen med en tro om att vi ska vara perfekta och alltid finna alla svar. Ingen är perfekt och det är en större vinst att kunna erkänna sina fel, än att alltid sträva efter att vara bäst.

Tänk på att vi alla har positiva egenskaper som vi är älskade för. Du har en hel bunt av dessa som dina med människor uppskattar och ser som en fördel med din person. Försök att finna dessa sidor hos dina nära och kära. Lyft fram dem, visa din uppskattning och din förmåga att lyfta andra till deras fördel. Känn inte avundsjuka inför andra människors talanger, lär dig istället att uppskatta din egna.

Umgås med människor som skänker dig glädje, som motiverar dig och som du älskar. Skänk energi till din omgivning och försök att alltid vara ärlig, schysst och oegoistisk.

Text: Zarah Öberg