Frukt vs Fett

Rådet om 5 portioner frukt och grönt har följt oss i åratal och används som generell rekommendation från vårt svenska livsmedelsverk. På senare år har flertalet dietister och hälsoexperter hävdat att frukt gör människan fet ...


... medan flera av dem istället påpekar att det sunt förnuft och lagom intag av alla källor är det som lägger grunden till god hälsa. 
 
Frukt är en näringskälla som innehåller gott om vitaminer, mineraler, fibrer och vatten och fruktsocker. I lagom mängd är fruktos en av de energikällor som ger näringsrik, långsam energi till hjärnan men om det överkonsumeras, så kan både din vikt och ditt sockersug öka eftersom det fruktsockret bryts ner i levern. Denna process kan spränga levercellerna samt innebär att fruktsockret lagras in som fett.


Frukt är dock den överviktsbov som är relativt ointressant, OM det inte tillsätts i maten, som majsstärkelse eller fruktossirap. Oroande är vår alltmer ökande kolhydratkonsumtion från raffinerade sockerkällor som ger tom energi, ökat sug och som dessutom bidrar till trötthet, näringsbrist och flertalet sjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Dr. Elizabeth Parks är en av de som har studerat och påvisat att fruktos påskyndar inlagringen av bukfett. Hon menar dock att typen av kolhydrater är lika viktig som mängden och att energikällan fruktos inte är ensam bov i överviktdramat. Denna källa är istället sammankopplad med  en överkonsumtion av fett. Även kinesiologen Ulf Kilman understyker vikten av att kolhydratkällor som vete och mjölkprodukter hör till de livsmedel som påverkar både vikt och PH-värde på ett negativt vis. De irriterar slemhinnorna i tarmen och skapar sämre näringsupptag och ogynnsamma förutsättningar för viktminskning.
 
Om denna teori stämmer, så är det snarare raffinerat socker som bör minimeras och ersättas med andra källor än just frukt.