Hälsosamma och enkla luncher

Tycker du att det är svårt att äta en bra lunch och göra hälsosamma matval? Här ger vi våra bästa tips för hur du gör din lunch nyttig och näringsrik på enkelt vis.1. Börja med att välja ett lunchställe som har en stor salladsbuffé. Fyll på med gott om sallad på tallriken och ge gärna om sallad istället för pasta, potatis eller ris.


2. Gräddiga såser och fet mat ger gott om kolestrol, som fungerar som material till immunförsvarets vita blodkroppar. Välj smör, grädde och kallpressade oljor men undvik mat med härdat fett såsom margariner och fritering.

3. Kolhydratrik mat (sockerrik mat) gör dig trött, hängig och sugen framåt eftermiddagen. Minska på det vita riset, potatismoset, vanlig pastan och brödet och byt mot surdegsbröd, fullkornspasta, rotfrukter och frön som quinoa, bovete och amaranth.

4. Börja måltiden med en liten sallad och ett glas vatten, för att minska den akuta hungern.

5. Ät långsamt av maten, med gott om enzymrika grönsaker och frukter. Tugga maten ordentligt så att hela matsmältningen fungerar som den ska. Om du har problem med matsmältningen så kan du dricka ett glas ljummet vatten tjugo minuter innan måltiden. Det ökar magsyran och främjar nedbrytningen på ett mycket positivt sätt.

6. Drick gärna grönt eller rött istället för kaffe eller svart té efter och under maten. Varför inte anamma ayrvedans vana med att dricka ljummet eller varmt vatten och örtté till maten.

7. Tänk på att beska smaker avslutar måltiden och gör att du inte blir sugen. Skippa alltså de söta kakan och ta hellre en bit mörk, bitter choklad.

8. Drick vatten till maten då helst utan bubblor eftersom de minskar upptaget av mineraler i tarmen.

9. Lättöl och läsk innehåller onödiga kalorier från alkohol och socker. Byt dem mot en fräsch smoothie eller ett nypressat glas juice.

10. Ät alltid så mycket som du nästan orkar och sluta äta om du är mätt. Överät aldrig och be gärna om en mindre portion om du ser att den är väl tilltagen. Det är lätt att äta i onödan när maten väl är på bordet.Läs mer:
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu