Linssoppa med matig fullkornssmörgås 4 personer

10 dl vatten
4-5 dl röda linser
1-2 ekologiska och vegetariska buljongtärningar
en näve färsk spenat
1-2 röda paprikor
1 rödlök, 1 st
3-4 msk tomatpuré
havssalt
svartpeppar

Skölj linserna noggrant i en durkslag, koka upp vatten och lägg i linserna. Låt koka upp ordentligt tills det puttrar och skvätter, sänk sedan värmen till låg kokvärme. Tillsätt en eller flera buljongtärningar och rör om ordenligt med en träslev tills soppan lugnat ned sig. Linser reder soppan, gör den tjock och det är därför viktigt att ha mycket vatten. Häll bara av vatten om soppan känns för tunn. Tillsätt tomatpuré och spenat för att få en mustig smak och fin färg och blanda väl. Hacka paprika och rödlök, blanda ner och krydda.

Servera med en matig, fiber- och proteinrik smörgås med rågbröd, avokadoröra, kallrökt lax, en rejäl näve groddar, paprika och pressad citron.