Mellanmålsboosta barnen

Ett bra mellanmål håller ditt blodsocker i schack under de timmar som du behöver fram tills nästa huvudmål. Du kan jämföra ditt mellanmål med en måltid delad i två, storleks- och kalorimässigt. Bröd, mejeriprodukter, flingor och söta livsmedel är kolhydratrika livsmedel och de behövs kompletteras med protein från tex skinka, kalkon, keso, ost och bra fetter från nötter, frön, avocado.Byt bort den vita formfranskan mot en fullkornsmörgås med keso och kalkon, den sötsliskiga sockersötade yoghurten mot naturell yoghurt och välj osötad musli istället för söta flingor. Bovetegröt, en fruktsallad med nötkross, en smoothie, frukt, en näve nötter, minimorötter eller en proteinbar är fantastiska mellanmål om du är i farten och inte hinner engagera dig i ditt mellanmål.


Hoppas över...
1. ...söta bars eller godisvarianter som lätt slinker ner när du är sugen. På samma ställe som du hittar kexchoklad eller japp, så finns även vitaminrika frukter som är ett lämpligare alternativ.
2. ... söt fruktyoghurt som gör dig trött och hängig. Det finns oerhört mycket socker i tex: drickyoghurt.
3. ... snabbmat som du köper i farten och som många gånger blir lika energirika som ett helt mål mat.
4. ...godis, bakverk, snacks ger dig bara ökat sug och bidrar till att det ännu lättare smiter ner mer godis innan det är dags för nästa huvudmål.
5. ... att inte äta mellanmål alls. Det är vitkigt att du ger kroppen energi kontinuerligt under din dag ocg var tredje timma är en bra riktlinje för att skapa mindre portionsstorlekar, få mer ork och för att känna dig fräsch.


Eftermiddagskicka igång din kropp
1 dl fiberhavregryn
2 dl naturell yoghurt
½ dl tinade eller färska jordgubbar
½ dl tinade eller färska hallon
1 näve pecan- eller hasselnötter
1 tsk flytande honung
Mixa yoghurt, havregryn och bär i 3-4 minuter. Rör ner honungen försiktigt och häll upp i höga glas. Strö över nötter strax innan servering.