Motverka influensan med boostat immunförsvar och antioxidantrik dunderjuice!

Juice och smoothies är bra alternativ då du vill minska ditt sockersug, öka din vitamin- och mineraltillförsel och för att skapa balans i din vätskenivå. Du kan använda det som ett mellanmål, snabb återhämtning efter träningen eller som ett komplement till din vanliga kost.Näring från grönsaker, frukter och bär bygger upp ditt immunförsvar, minskar risk för infektioner, motionerar ditt tarmssystem och bidrar med en härlig färg och naturlig smakförstärkning.


Tänk på!
1. Välj ekologiska frukter, bär och grönsaker eftersom de har högre innehåll av vitaminer och mineraler, ger mindre påverkan på naturen och hjälper dig att minska ditt intag av miljögifter.
2. Blanda en grön, bitter frukt eller grönsak tillsammans med en lite sötare, röd eller gul frukt eller bär. De skapar en smakmässig balans och bidrar till att du får stor variation av näring i din juice.
3. Om du använder färdig juice som bas, så var noga med att den är utan socker, sötningsmedel, konserveringsmedel eller andra tillsatser.
4. Utsätt inte frukter, grönsaker eller bär för onödig värme eller kyla eftersom det påverkar dess vitamininnehåll. Förvara dem i rumstemperatur, så bevarar du näringen och smaken på bästa sätt.
5. Krydda ofta och gärna med örter som har hälsosam inverkan på kroppen. Basilika, oregano, kanel, kardemumma, ingefära eller nejlika är bara ett fåtal av de kryddor som kan användas. 
  
Veggieboosten 2 pers
2 msk spirulinapulver (alternativt torkad eller färsk alg)
1/2 tärnad mango
50 gram spenat
2 dl havre- eller mandelmjölk


Mixa alla ingredienser och häll upp i höga glas. Om drinken känns för bitter i smaken, så tillsätter du större mängd mango.
 
Spirulina är en blågrön alg, som är oerhört näringsrik och en idealisk proteinkälla för dig som är vegan eller vegetarian. Faktum är att Spirulina är en av få växter vars protein går direkt ut som byggstenar i kroppens muskulatur. Spirulina ger en härligt grön färg till din drink och blandas ofta med söta ingredienser som banan eller blåbär.
 
Antioxidantbomben 2 pers
4-6 pressade apelsiner
1 dl blåbär
1 dl frysta hallon
2-3 msk acai- eller gojibär
1 msk linfrö


Pressa apelsinerna och mixa tillsammans med blåbär, hallon och acaibär. Häll upp juicen i höga glas och strö över linfrö.


Acai är ett fantastiskt superbär med en härligt svartlila färg som ger samma fina färg till drycken som exempelvis blåbär. Bäret är C-vitaminrikt och hör till en av världens mest antioxidantrika. Blåbär och hallon är fullmatade med antioxidanter som sitter i den nästintill rödblåsvarta färgen. Linfrö motionerar mage och tarm medan apelsinjuicen ger tillskott av C-vitamin och gott om fibrer. 


Förkylningslindraren 2 pers
2 päron
2-3 morötter
2-3 msk riven färsk ingefära
4 pressade apelsiner 
1 msk Guaraná


Pressa ner alla frukter i en råsaftcentrifug. Blanda juicen som produceras och häll upp i höga glas. Mixa och rör ner iskross tillsammans med ingefära. Krydda med kanel för lägre blodsockerstegring.


Guaranin är uppiggande på liknande sätt som kaffe, ger en gul färg till drycken och används i stor utsträckning i smoothies- och näringsdrycker. Om du saknar Gurana på menyn, så kan du med fördel blanda i 1 msk i din smoothie. Då Guarana innehåller koffein, så bör det inte överkonsumeras. Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper, minskar illamående och driver ut feber. Apelsinerna ökar intaget av antioxidanten vitamin C och i morötterna finns karoten, som är ett förstadie till Vitamin A.
 
Leverrensaren 2 pers

3-4 pressade apelsiner
2 pressade citroner
1 msk kallpressad olivolja


Pressa apelsinerna och citronerna och blanda i en tillbringare. Rör ner olivoljan och häll upp i glas.


Kombinationen i denna drink bidrar till utrening av levern och bör användas på morgonen, cirka en timme innan frukost. För att öka effekten, så drick gärna ett glas med ljummet vatten med en pressad citron, 20 minuter innan dagens alla måltider. Dessa åtgärder hjälper vid magkatarr eller matsmältningsproblem på grund av dess stimulering av magsyreproduktionen.    
 
För fler recept och artiklar, besök: www.kosttipset.se eller www.receptkoll.se