Naturligt vegetariskt protein, för effektivare träning, maximal återhämtning, vid stress och sjukdom!

Protein är en av våra viktigaste näringskällor och att protein endast finns i kött, är en myt. Här hittar du vegetariska proteinkällor såsom broccolisoppa, vegetabiliska proteinbollar, proteindrinkar, proteinbarer samt hur du bäst kan reparera och bygga upp kroppen med glutaminkällor.



Proteinsyntesen och Citronsyracykeln (krebscykeln)
Protein är en av våra viktigaste energikällor och tillsammans med fett, kolhydrater och näring från vitaminer och mineraler så skapar du en fullvärdig kosthållning. Proteinernas funktion i kroppen kallas för proteinsyntesen och omvandlas till energi i citronsyracykel (krebscykeln). Proteinerna är uppbyggda i långa kedjor av aminosyror, som i sin tur fungerar som byggstenar i kroppen, främst för reparation och uppbyggnad av muskulatur. De har även en funktion som enzymer, som medverkar i kroppens kemiska processer. Den mest förekommande aminosyran är Glutamin, som ofta återfinns i olika former av proteintillskott. Protein finns i kött, fågel och fisk, men även i bönor, linser, sojaprotein (tofu), i flertalet grönsaker såsom tex broccoli och i alger som spirulinaoch chlorella.

Proteiner vid sjukdom eller stress
När man är sjuk, tränar mycket, utsätts för hård stress eller blir äldre, så blir proteinerna allt mer viktiga för att kroppen skall ha gott om byggstenar och det kan därför vara en god idé att fylla på med extra protein eller ett protein som är fullvärdigt, dvs kan gå direkt ut i kroppen och laga kroppen. Däremot är det viktigt att påpeka att små barn behöver mindre protein än oss vuxna, eftersom deras organ ej är färdigutvecklade under sitt första levnadsår. Bröstmjölken innehåller mindre del bröstmjölk och är istället baserat på fett och kolhydrater (mjölksocker).

Glutmin vid stress, hård träning, sjukdom eller läckande tarm
Glutamin tillverkas naturligt i kroppen och i vanliga fall behövs ingen påfyllning. Däremot, så kan hård träning, stress och sjukdom kräva större mängder av byggmaterial, vilket innebär ett ökat behov av protein via kosten eller som ett proteintillskott.

Glutamin upprätthåller tarmfunktionen och immunförsvaret samt ger material till bindväven, njurar och lever. Glutamin fungerar även indirekt som en viktig antioxidant via ämnet glutation och efter skador eller tex en operation så kommer cirka 1/3 av reparationens kväve från just glutamin. Detta gör det till oerhört viktigt ämne vid hård träning, skador eller efter operationer. Glutaminbrist kan ge ett katabolt syndrom (nedbrytning) på musklerna, skador på tarmslemhinnan och minska immunförsvarets funktioner.

Kostkoll´s enkla, näringsboostande och naturliga proteintips

Veggieboosta med RAW FOOD och broccolisoppa
Vegetariskt protein kan exempelvis vara en kallsoppa med RAW FOOD. Mixa broccoli från ett färskt broccolihuvud tillsammans med ett par nävar naturella cashewnötter och ett par msk kokosolja. Salta med havs- eller bergssalt och ät som kallsoppa. Måltiden är fylld med bra fett från nötterna och kokosfettet, gott om protein från broccolin som dessutom är basisk/alkalisk, vilket motverkar kroppens försurning från tex: socker och vete.

Proteinboosta med Spirulina och Chlorella
Alger är proteinrika alternativ som har en snabbverkande effekt i kroppen på grund av att de räknas som fullvärdiga och därmed går snabbt ut i kroppen. Där kan de laga och bygga kroppen på liknande sätt som glutaminet, vilket gör dem till en ovärderlig proteinkälla för vegetarianer och veganer. Använd pulver av spirulina- eller chlorella och mixa tillsammans med nötter, frön, dadlar, fikon och eventuellt lite honung eller mörk choklad. Forma som bollar eller bars och låt torka i rumstemperatur eller i kylskåp.

GMO- och sojafritt protein
För att vara säker på att undvika GMO (genmanipulering), så undvik protein från soja dvs: sojamjölk, sojaprotein, tofu, sojabaserade proteinpulver m.m. Använd protein från källor som är KRAV-märkta, såsom KRAV-märkt kött, KRAV-märkta bönor eller från ett proteinpulver som är fritt från GMO.

Proteinrika bönbollar
Använd vita, röda eller svarta bönor som du blötlägger över natten, kokar lätt och mixar. Använd dem gärna som bas till proteinbollar eller proteinbars, tillsammans med sötma från dadlar, fikon och fett från kokosolja och antioxidantrik mörk choklad. För att öka antioxidantinnehållet ytterligare, så kan du mixa med torkade blåbär, gojibär eller andra blåa och/eller röda bär.

Tillsatsfritt proteinpulver
Om du väljer att komplettera din kost med proteinpulver eller en proteinbar, så tänk på att många märken sötar sina produkter med sötningsmedel och smaksätter med en lång rad av E-nummer. Mitt tips är att välja en producent som kan tillhandahålla helt naturliga tillskott eller istället göra dina bars eller drinkar på egen hand. (Läs tips på proteinbars ovan). Blanda eller mixa gärna ner frukt och bär i din proteindrink istället för att köpa ett alternativ som innebär sötningsmedel eller socker.

Fett- och proteinboost
För dig som behöver komplettera din övriga kost med mer fett, så kan du basera din proteindrink eller ditt proteinrika mellanmål på mättade fetter från exempelvis gammaldags ohomogeniserad skummjölk, kokosolja eller en vällagrad ost. Om du istället behöver mer vegetabiliska fetter så kompletterar du med 1-2 msk kallpressad, ekologisk olivolja eller avocadoolja, färsk avokado, nötter eller frön.