Olja och temperaturkänslighet

Oljor i olika former används i nästintill all matlagning, bakning och smaksättning i det svenska köket. I de kinesiska och thailändska köken är de ett självklart inslag, som dock grundar sig på deras minutiösa tillagningssätt. De positiva effekter som oljorna ger i de asiatiska köken kan inte överföras till det svenska köket, där vi steker och tillagar maten i höga temperaturer och under lång tid.Många av våra vanligaste oljor tål inte de höga temperaturerna och får en härdning i sig på samma sätt som oljor som är varmpressade.

Mättat fett finns i den mänskliga hjärnan och är en förutsättning för oss just i detta avseende. Denna form av fett återfinns främst i kött och animaliska produkter såsom mejeriprodukter och ägg. De är stabbigare i sammansättningen och därmed oftast mindre rörliga, såsom till exempel kor. I de mer rörliga djuren som fisk och kyckling är fettet istället av fleromättade och enkelomättade fetter som är mindre stabbiga och också mer lättrörliga i kroppen.

När du hettar upp ett fett, så förändras det i sin struktur oavsett om det kommer från växtriket eller från en animalisk källa. De animaliska produkterna härdas snabbare eftersom de är mer känsliga men även oljor från växtriket har tak för sin temperaturtålighet.

En varierad kosthållning, hjälper dig att skapa balans mellan mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Minska gärna på de produkter som innehåller mycket mättat fett men var framförallt noggrann med att undvika härdade eller upphettade fetter.

1. Stek endast i smör eller kokosfett och använd olivoljan till smaksättning efter upphettningen. Undvik rapsoljan eftersom den är nästintill omöjligt att finna utan GMO-smitta.

2. Olivoljan tål högre temperaturer men är ändå inte en idealisk produkt för stekning eller bakning. Använd alltid vanligt smör!

3. Köp en flaska som är skyddad med solfilm.

4. Förvara alltid oljan i mörker och aldrig i solljus då detta skapar en härdning på grund av temperaturen.

5. Köp alltid kallpressade, ekologiska och KRAV-märkta oljor eftersom kallpressning innebär att oljan ej har hettats upp under tillverkningen.

Läs mer i vår blogg: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=635