Påskberg med godis

Påskhelgen bjuder på mat, godis och snacks i mängder.

De senaste siffrorna visar på matinköp för nästan en miljard och godis motsvarande flera kaknästorn.Mitt i allt detta, så är vår svenska hälsa lika bräcklig som ett havreflarn, med godis som utgör stora delar av vårt energiintag och påskmust som flödar redan från slutet av januari. Vi njuter av ledighet, samvaro och... ajaj... magont!

Efter mängder av mat, vätskedrivande drycker och minimal motion så är magontet lika självklart som att solen går upp. Sockerrika produkter ger ökat behov av vätska, stillasittandet bidrar till en långsammare matsmältning och stora portioner stoppar upp i mage och tarm.

Men än har inte hoppet övergivit dig som älskar påskhelgen! Ovan nämnda scenario är vanligt men fantastiskt enkelt att förbättra:

10 tips för en hälsosammare påsk
- Välj mat som du älskar och längtar efter, men gör det i rätt mängd.
- Välj bort de påsktillbehör som du klarar dig utan
- Använd dig av tallriksmodellen
- Ät långsamt , tugga ordentligt och ät utan stress
- Tänk på att lax, lamm och ägg är kanonbra och mättande
- Undvik kalllskuret kött eller kallrökt lax om du är gravid
- Drick ordentligt med vatten
- Begränsa sockerrika livsmedel så som alkohol, läsk, inlagda livsmedel och gravad lax.
- Välj hälsosammare godis och snacks
- Ge bort en aktivitet istället för ett godisfyllt påskägg
- Doppa paranötter eller physsalis i mörk choklad för att få nyttigare påskägg till snacksbordet
- Frukt- och nötboosta ordentligt
- Motionera mellan alla måltiderna
- Passa på att ta påskhelgen till att fylla på med ”egentid”

Zarah´s superenkla påskgodis
Smält mörk choklad (70-80%) i micron i 30 sekunder och rör om ordentligt. Doppa nötter, mandlar, rispuffar, quinoapuffar och frukter så som banan, jordgubbar, kiwi, ananas och mandariklyftor. Låt stelna på bakplåtspapper över natten eller tills ert tålamod är slut!!!

Tillsammanstid i vårsolen...
Promenader, stavgång, skogsäventyr och rollerblades är några av de underbara motionsformer som passar utmärkt tillsammans med vårsolens uppfräschande effekt. Ta med hela familjen ut i skogen och samla kottar, stenar och pinnar, fixa i trädgården eller tvätta bilen. All form av rörelse är positiv för kroppen, oavsett hur hård eller lång din motion/träning är.

Det är bara påsk en gång om året, så ha med ert sunda förnuft, det fantastiska ordet lagom och se påskhelgen som ett härligt avbrott från den stressiga vardagen!

Glad påsk, kära vänner!