Senapens historia

Hur många vet att senapens historia är ca: 5000 år gammal !?! 

Förr i tiden, så tiden tuggade man fröna för att dölja den dåliga smaken på kött, som kanske inte alltid höll den kvalité som den borde.

Men det var först på rommartiden som "riktig" senap började tillverkas.


Denna procedur stod grekerna för. Med rommarnas hjälp spred sig senapen ut i andra delar av europa bla. via munkar på kloster. På denna tiden var senapen omåttligt populär och den vanligaste kryddan. På 900-talet var munkarna i Paris vida kända för sin senap och på 1200-talet fanns i England auktoriserade senapstillverkare som vid speciellt högtidliga fester tog fram specialkryddade senaper.
På 1600-talet var Dijon i Frankrike centrum för senapstillvekningen och 1776 startade Grey & Poupon sin kända fabrik. Dijon står fortfarande för 90% av Frankrikes senapstillverkning. I England är 1814 ett år att nämna. Detta år startade Jeremiah Colman sin karriär i Stoke Holy Cross nära Norwish. Detta blev sedermera Colmans senapsfabrik, vilken än i dag är ledande i England.


Sveriges senapshistoria
I Sverige har senapen använts som krydda sen 1300-talet. Vem som tog senapen till Sverige är oklart, antingen munkar eller vikingar som förvärat denna krydda under sina "handelsresor".
I en Engelsk krönika från 1234 e.k. lär vikingar blivit avrättade genom att deras huvuden stoppades ner i kaggar med senap.


Linné skrev i mitten av 1700- talet på sina resor i Sverige, att speciellt i södra delarna av landet förekom senapsväxter av släkterna Sinapis och Brassica i större omfattning.
Sverige var relativt sena med att komma igång med senapstillverkning i större skala. Först på 1900-talet är startade de stora företagen tillverkningen och i mitten av deceniet var det Slotts, Wundermans, Winborgs, Kockens, Druvan, Hultbergs och Möller som stod för kvantiteterna.Text: Zarah Öberg
Källa:
www.telia.se