Välj ditt pålägg med omsorg

Liksom mycket annat, så kan du välja din mat i kvantitet eller i kvalitéet. Både priset, din tid och fantasi gör skillanden stor när du ska välja mat som ger ork och hälsa.

Visst har matens kostnad  en stor betydelse, men även hur mycket tid du har att lägga på att handla och tillaga den. Vi på Kostkoll har kikat på några av Sveriges vanligaste pålägg!



Om du väljer att inte anstränga dig för din kropp och hälsas skull, så vem ska du göra det? En kropp som inte fungerar sätter både pengar och tid i annan dager!

Proteiner och kolhydrater får vi i oss, kanske inte alltid i så rena och nyttiga former som vår kropp kan önska men med pasta, ris och potatis tillsammans med kött, fågel och fisk skapar vi en fullvärdig måltid. Det som kan ställa till din relativt hälsosamma måltid, är de tillbehör som innehåller tillsatser såsom fett, socker, konseveringsmedel eller smakämnen.

Denna gång är det frukostmackan som hamnat i fokus och visst är det svårt, när djungeln av pålägg och brödsorter är oändlig. Du uppmanas till att välja ett nyttigt, fiberrikt bröd men ditt pålägg är minst lika viktigt för att skapa ett bra och sunt mellanmål eller frukostalternativ.

Skinka som du hittar färdigpaketerat i runda, små tunna skivor kan vara annat än just det du tror och då rena och fina köttet har det pressats på vatten, har fått tillsatser som koksalt, stabiliserings – och förtjockningsmedel samt konserveringsmedel. Innan det hamnar i din butik, så har det sedan tillförts vatten och smakämnen.

Samma ska gäller ost, som  innan då ost på tub är full av färgämnen, smak av ost, E-ämnen, salt och socker! Vi på Kostkoll har utvärderat några av de vanligaste påläggen i de svenska hushållen, det med förfäran över dess innehåll.

Räkost från Kavli
Hårdost, vatten, räkor(10%), smältsalter(E339, E452, E451, E450), smör, konserveringsmedel(E202), fetthalt(16%)

Kalles kaviar
Utvald fiskrom(52%), rapsolja, tomatpuré, socker, salt, askorbinsyra, potatisflingor, konserveringsmedel, antioxidationsmedel.

Créme Bonjour, gräslök
Grädde, skummjölkspulver, syrakultur, salt, kryddor, gelatin, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, pastöriserad.

Leverpastej från Pastejköket
Grislever(34%), mjölk, griskött(17%), vatten, potatismjöl, socker, koksalt, maltodextrin, stärkelse, fett från gris, kryddor, mjölkprotein, konserveringsmedel, smakförstärkare.

Rökt kalkon från Pärsons
Kalkonkött(73%), vatten, koksalt, stabiliseringsmedel(E451, E450), druvsocker, antioxidationsmedel, förtjockningsmedel(E407), smakförstärkare(E621), konserveringsmedel, kryddextrakt.

För att minska intaget av tillsatser, få renare produkter och påverka din hälsa maximalt, så välj istället kött  och ost från delikatessdisken. Dessa kostar några kronor extra men i det långa loppet, så är det långt mycket billigare än de ämnen och det vatten som du betalar för i ovan nämnda varor.

T ex; så står det att läsa på Pärsons rökta kalkon, att innehållet uppgår till 73% kalkon, resten av detta är tillsatser. Koka gärna egen sylt, marmelad och tillverka din egen pastejer, så vet du vad som finns i dina pålägg. En fräsch avokadokräm gör du på en minut, det tillsammans med lite citron och svartpeppar.  Marmelad kokar du enkelt medan du tillagar annan mat, mixa din egen fruktpuré eller köttpastej och smaksätt med dijonsenap, oliver eller lite soltorkade tomater.

Handla inte produkter som har misstänksamt lång hållbarhet, som har en lång lista av E-nummer eller som syftar till att innehålla reducerat socker eller fett.