Vätskeboosta kroppen

Vatten (H2O) är en kemisk förening mellan väte och syre och finns till 72% i människokroppen. Vatten är livsnödvändigt, då det hjälper mängder av kroppens funktioner och reningsprocesser.Vid inlagring av sockerarter (kolhydratarter) binder kroppen 2,7 gram vatten per gram kolhydrat. Det är med detta i åtanke som flertalet bantningsmetoder kan erbjuda att snabba ”tappa” vikt. Kolhydratfattig kost innebär nämligen mindre lagrad vattenvikt, särskilt påtagligt blir detta under en ketondiet då glykogendepåerna. Denna diet minskar kroppens vattenvikt med 2,7 cl x 50 gram kolhydrater och innebär att vi förbrukar de lagrade glykogenet i den mänskliga levern.

Människan behöver mellan en och sju liter vatten per dag, beroende på om du tränar, om det är varmt eller kallt, om du svettas eller inte. Stor mängs av detta får du i dig via din fasta och flytande kost. Till detta rekommenderas cirka 2 liter vätska som tillförs via dagens dryck, och då bör detta helst vara vatten eller icke vätskedrivande drycker. Du bör öka ditt vätskeintag med 5 dl när du tränar 30 minuter samt med 1 liter per 10 graders temperaturökning över 20 grader. Detta innbär cirka 3 liter vid 30 grader och 4 liter vid 40 grader.

Vatten lämnar kroppen som urin, avföring, svett och som ånga främst via utandningen. Människokroppen är känslig för uttorkning och kan hamna i livshotande vätskebrist redan efter en förlust på 10 %. Vi spar på vätska, blir törstiga och kan känna huvudvärk och illamående. Vårt vatten bör inte innehålla för mycket salt eller tillsatser vilket gör drickvatten till det främsta valet. Kokning av vatten i minst 15 minuter gör det bakteriefritt och vid nedfrysning försvinner cirka 90 % av bakterierna.

Om du vill ha smak på vattnet, så går det utmärkt att lägga i tärnad frukt eller pressa i citron eller lime. Även riven ingefära, gurka eller färska bär är utmärkta för ändamålet.

- Luftat vatten är vatten som luftas ett par timmar i ett kärl, och ofta över natten. Detta kan hjälpa de som upplever svavelluktande vatten från den egna brunnen.

- Filtrerat vatten innebär att alla kemikalier och tungmetaller filtreras bort med hjälp av kolfilter.

- Avjoniserat och demineraliserat vatten är fritt från mineraler som nitrater, kalcium, magnesium och även tungmetaller. Dock så innehåller processen konserveringsmedel.

- Kokt vatten är detsamma som bakteriefritt vatten och används till små känsliga barnmagar eller till vuxna för att minska bakterier. Té- eller kaffevatten räknas inte som kokt eftersom det bör koka minst 10-15 minuter för att bakterierna skall avlägsnas.

- Destillerat vatten innebär att det renas mot allt genom kokning då ångan används för att skapa nytt vatten. Destillerat vatten innehåller inte mineraler, salt, bakterier, virus och är därmed helt ”rent”. En sterilisering kan ske genom kokning, då endast syre och väte blir kvar. Detta kallas för steriliserat vatten.

Läs mer om vatten