Vitamin- och mineralboosta med näringsrik mat, skonsam tillagning och råvaror som gör dig frisk, pigg och stark!

Idag äter vi allt mer halvfabrikat och socker, MEN det vi glömmer är vikten av näring till att stärka kroppen. Näringsbrist kan orsaka allt från benskörhet, sömnsvårigheter, illamående och trötthet, till problem med ämnesomsättningen, depression och för tidigt. Här kan du läsa om antioxidanter, superfruits, B- och D-vitaminbrister, hur du bygger immunförsvaret, E-vitamin och dess påverkan på åldrande samt hur du bäst kan öka ditt intag och innehåll av matens näring.



1. Antioxidanter har ofta kallats kroppens livräddare, på grund av dess förmåga att rensa kroppen från de fria radikaler som bryter ner cellerna. Fria radikaler tillverkas av kroppen när vi tränar, stressar, andas in miljögifter, röker, äter skräpmat eller påfrestar kroppen på andra vis.

2. En bra antioxidant är Vitamin E som även finns i hudvårdsprodukter. Antioxidanterna motverkar nedbrytningen och finns i de grönsaker, frukter och bär som är röda och nästintill blåsvarta, som hallon, havtorn, aronia, blåbär och lingon. Utländska motsvarigheter är superfruits som tex: gojibär, acaibär eller mullbär.

3. B-vitaminbrist är ofta förknippat med glutenintolerans eller autoimmuna sjukdomar, då tarmen är inflammerad och har sämre upptag. Brister har påvisat depression och kan ge trötthet, håglåshet m.m. B-vitaminer finns i baljväxter, nötter, frön, kött, ägg och lever. Vegetarianer kan behöva komplettera med B-vitaminer eftersom kött är en stor källa.

4. C-vitamin behövs för vårt immunförsvar då det skyddar oss mot både virus och bakterier. Det hjälper också till vid sårläkning, minskar blodets kolestrolnivå, stärker cellerna samt förebygger skjörbjugg. C-vitaminets egenskaper främjar upptaget av flera näringsämnen som bland annat järn samt är en viktig antioxidant för oss. Ljus, syre och värme kan förstöra C-vitamin i livsmedel. Stor intag av zink kan bidra till försämrat upptag av kroppen.

5. D-vitamin behövs för skelettbildningen och för kalkbalans i tänder och skelett. D-vitamin betyder också mycket för immunförsvaret, motverkar muskelsvaghet, hjärt- och kärlsjukdomar, reumatism och depression. Symptom på D-vitaminbrist är dålig aptit, retlighet, led och muskelvärk, snabb puls och olika hudsjukdomar. I värsta fall leder D-vitamin brist även till benskörhet, engelska sjukan samt tandlossning. D-vitamin finns i fiskleverolja, sardiner, sill, lax och tonfisk samt olika mjölkprodukter. Kroppen kan också tillverka D-vitamin själv i huden av solljus men då endast mellan april och september. Restrerande tid, står strålarna så lågt så att de filtreras bort.

6. Vitamin E anses också kunna öka syreförsörjningen hos musklerna samt motverka ärrbildningar genom att hjälpa till vid läkandet av sår. Brister kan ge muskelbesvär, hjärt- och cirkulationsbesvär, en känsla av svaghet samt hormonella störningar och ofruktsamhet. E-vitamin finns i vegetabiliska oljor, olika frön, nötter och mandlar, vetegroddar, ägg, röd paprika samt gröna bladgrönsaker.

7. Komplettera alltid med mineraler så att kroppen kan ta upp vitaminerna och använda dem i kroppen. Glöm inte att Vitamin A, D, E och K är fettlösliga och behöver fett för att bindas i kroppen.

8. Tillaga alltid grönsaker, bär och frukt så skonsamt som möjligt för att undvika näringstapp. Ångkokning är det allra skonsammaste samt enkel, snabb wokning.

9. Plocka bär och svamp på höstkanten och spara genom att förvälla, sylta, safta och lägga in. Det som du själv har plockat är både billigt och garanterat ekologiskt.

10. Om du vill och behöver äta vitamin- och mineraltillskott, så välj alltid en naturlig produkt. Läs på förpackningen och hoppa över de som har tillsatser, som är sötade med socker eller sötningsmedel eller som innehåller kapslar med gelatin eller soja.


Läs mer om vitaminer, mineraler och hur du enklast blir pigg, frisk och stark med rätt näring:
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.kosttipset.se
www.motionstipset.se