Zarah Öberg…

Expressen: 2007-03-31
Håkan Wikström

Hälsoprofilen och livsstilscoachen Zarah Öberg lever sitt liv i maxfart, uppslukad av ett enda mål:

- Jag älskar barn, alla barn. Jag tänker inte ge mig förrän ALLA Sveriges barn är pigga och friska. Efter det åker jag till Afrika och bygger barnhem.Zarah Öberg - energiknippet som viger sitt liv åt barnenZarah Öbergs uppdrag och vansinniga vardag:
• Chefredaktör för sajten kostkoll.se, piggabarn.se och childreninshape.com.
• Har tagit fram näringsriktig färdigmat i barnportioner i samarbete med Ica, som lanserar produkterna under produktnamnet Qitchy meals signed by Z.
• Bloggar på Expressen.se, blogg.expressen.se/kostkoll
• Hälsoinspiratör på TV4 Mälardalen
• Kostrådgivare/krönikör i VLT.
• Krönikör på innerstadspressens Vi-tidningar
• Krönikör i tidningen Stora och Små
• Reporter på tidningen Kropp och Själ
• Kostrådgivare på GI Viktkoll i Expressen, GT, Metro och TV4.
• Kostrådgivare på sajterna mti.com, alltforforaldrar.se, barntotal.se.
• Delägare i restaurangen Green'n'lean
• Frilansar som textskrivare, föredragshållare och event-skapare bland annat åt storföretag som Ikea.
• Författare, 12 april kommer boken "Pigga Barn, Pigga föräldrar"
• Filmproducent, släpper dvd:n "Pigga barn firar sommar".

Zarah Öberg far fram som en tornado genom livet.
Verkar ha hysteriskt svårt att sitta still, pratar konstant och sprider en positiv energi ungefär som en vattenkanon som löper amok.
– Ha ha, ja men jag brinner verkligen för det här, och allvarligt talat, jag skulle kunna jobba som jag gör nu i resten av mitt liv. Jag svär, säger Zarah Öberg, och man misstror henne inte för en sekund.
Zarah Öberg har en mission i livet, och det är att verka som hälsoinspiratör för framför allt barn. Att få barn att må bättre och leva sundare.
"En tuff barndom"
– Själv hade jag en tuff barndom, var mycket sjuk och drabbades bland annat av två hjärnblödningar. Det var först för tre år sedan jag friskförklarades, men jag dras fortfarande med den kroniska tarmsjukdomen Chrohns. Jag vet hur det är att må dåligt och vara barn, och jag har vigt mitt liv åt att jobba för att så många barn som möjligt ska må så bra som möjligt.

Zarah har själv inga barn, och har inga planer på att skaffa några heller.
– Nej, jag känner så här att jag inte har något behov av att uppfostra ett barn, och bli låst vid ett. När man jobbar så hysteriskt som jag så finns det inte tid för att ta hand om ett barn på heltid. Jag vill hellre hjälpa 20 000 barn på ett år än att viga mig åt ett. Det finns så många barn därute som mår så dåligt.

Har målet klart för sig
Zarah har satt upp ett mål, och det är inget litet mål.
– Jag ska se till att alla barn i Sverige mår bra. Jag tänker få till en folkrörelse för barn, motsvarande Friskis och Svettis, och jag tänker inte ge mig förrän jag har lyckats. När jag är klar med det så ska jag åka till Afrika och bygga barnhem som volontär!
12 april släpper Zarah boken "Pigga barn, pigga föräldrar".
– Det är en inspirationsguide till barn och föräldrar att ta tag i sina liv. Den innehåller enkla recept, motionstips och tips hur man ska kunna strukturera upp sitt liv och kunna leva sunt på ett enkelt sätt. Det ska kännas som ”Fasiken, det här var enkelt, nu gör vi det”. Samtidigt med boken så släpper vi en dvd också som heter "Pigga barn firar sommar". Där lagar jag mat till och med barn som är nyttig och god. Bland annat gör jag och barnen sju olika sorters nyttiga frukostar som är enkla och nyttiga. Barnen gör frukosten själva, och två av dem är fem år och ett barn sju, så det är verkligen enkelt.

Många bollar i luften
Förutom författarskapet och tv-producentjobbet jobbar Zarah med en mängd tidningar och sajter som skribent, krönikör och kostrådgivare. Dessutom jobbar hon som föredragshållare och eventskapare.
Mängder av uppdragen gör hon helt ideellt, som boken och filmen som är tänkt att bli filmer innan det är klart. Allt för att uppfylla sin vision.
– Många av de sakerna som jag gör hade jag aldrig fått gjort om jag hade varit strikt kommersiell och bara tänkte på pengar. Nu får jag visserligen vända på varenda krona, men jag gör det jag trivs med, säger Zarah Öberg.
För att följa Zarahs vansinniga vardag och kanske få ett tips eller två så kan du läsa hennes blogg på Expressen.se. Adressen är: blogg.expressen.se/kostkoll.

Text och foto: Håkan Wikström