10 steg för att tillaga dig egen, naturliga barnmat
Ångskoka naturlig mat
1. Ångskoka grönsaker och rotfrukter tillsammans med lite kryddor eller sockerfri buljong. Mosa tillsammans med lite bröstmjölk eller mjölkersättning.
Billig, näringsrik puré
2. Mixa frukt i en mixer eller centrifug och blanda ner i gröt som du gör på havre- eller mannagryn. När det inte är säsong, så kan du använda bär eller frukt som du fryst och tinat.
Undvik besprutningar
3. Skala eller skrubba all frukt och grönsaker, för att minska intag av medel m.m. Handla ekologiskt mat i största utsträckning och undvik halvfabrikat som innehåller socker, sötningsmedel, konserveringsmedel eller andra tillsatser.
Förbered på näringsriktigt vis
4. Gör gärna barnmat i mixern och ångkokaren. Låt svalna i rumstemperatur och frys in i små plastpåsar. Tina påsarna i vattenbad och/eller rumstemperatur, så är näringstappet försvinnande litet.
Lär dig läsa innehållsförteckningen
5. Läs på innehållsförteckningen och lär dig vad de olika benämningarna betyder. På www.receptkoll.se hittar du mer information om innehållsförteckningar och E-nummer.
Prova, prova och prova
6. Var alltid tålmodig när barnen spottar ut maten. Efter 10-20 gånger så har barnmunnen vant sig vid den nya smaken och väljer i de flesta fall att tycka om den.
Lär er nya konsistenser
7. Samma procedur som vid inlärning av smaker gäller även nya konsistenser. Försök att undvika bitar i maten, grytor eller röror. Dela upp maten i den mån det går och låt barnen se vad som serveras. Lägg även upp maten uppdelar på tallriken.
Närings- och färgrikt
8. Servera alltid grönsaker i alla olika färger. Alla färger representerar olika vitaminer grönt är främst kalk, kalcium och C-vitamin medan oranga grönsaker innehåller betakaroten och gula och röda varianter är antioxidantrika livsmedel. Ät ordentligt av grönsakerna själv och se det som en naturlig del på er tallrik, så kommer barnen att göra detsamma. Tänk på att de beska smakerna i gröna grönsaker är svårare att vänja sig vid än de söta smakerna som finns i röda och gula varianter.
Delaktighet skapar självkänsla och nyfikenhet
9. Om du har barn som har svårt att äta eller vägrar äta grönsaker, så är delaktighet det bästa alternativet. Låt han/hon vara delaktiga i matlagning, planering och kanske skala lite morötter, vispa i små bunkar eller bara finnas med i köksmiljön. Tvinga aldrig barnen till att äta, utan låt dem styra måltiden. Barn kan vara envisa matvägrare i perioder och det som är älsklingsrätten ena dagen kan vara superäckligt dagen efter.
Tillbehör är lika viktiga som maten
10. Servera mjölk till mellanmålen, så att barnen äter ordentligt vid huvudmåltiderna. Till lunch och middag passar ett glas vatten eller lite juice. Minska fullkornsprodukter till de allra minsta barnen, då de mättar för snabbt i en liten mage. Fibrer är dock alltid bra och kan tillföras främst via frukt och grönsaker. Undvik sockerrika tillbehör som ketchup, såser, inläggningar m.m. och gör dina egna varianter snabbt med råvaror från grunden.