5 boostande tips för mer RAW FOOD och naturlig mat

Raw food innebär att du inte hettar upp maten över 42 grader. Över 42 grader så förstörs de enzymerna som finns naturligt i maten, vilket minskar matsmältningens egen gång. Vid 70 grader börjar vitaminerna att försvinna och maten bli allt mer näringsfattig. Tänk på att när du väljer rå mat så behöver du stötta upp din mjälte, genom att äta mycket neutral mat. Enligt den kinesiska medicinen så styrs lunga och mage av mjälten, vilket alltså innebär att en svag mjälte kan ge problematik med din matsmältning och då alltså gaser, magont m.m.1. Raw food bör varieras med stort urval av grönsaker, frukt, bär, nötter, frön, groddar, alger, smör, kallpressade vegetabiliska oljor och örter.


2. Undvik eller minska på kött, mejeriprodukter, kaffe, svart té, alkohol, socker, spannmål och halvfabricerade livsmedel med tillsatser.


3. Tillaga maten minutiöst med hjälp av wokning eller ångkokning. På detta sätt kan du minska upphettningen och därmed behålla näringen.


4. Grodda, fermentera och lägg in maten istället för att koka och steka. Genom att minska på temperaturerna så slipper du både näringstapp, härdningar och raffineringar.


5. Raw food-tips är tex; lättgrillad zuccini, aubergine och örter med havssalt och olja. Eller varför inte en enkel fruktsallad, med massor med smak och färg. Testa även att mixa cashewnötter, broccoli och selleri, för att få en kallsoppa.


Glöm inte att handla så mycket KRAV-märkta produkter som möjligt för att undvika miljögifter samt för att få grönsaker och frukter som har genomgått hela sin mognadsprocess. Stpra delar av konventionella grönsaker och frukter plockas innan mognadsprocessen är klar. När de blir för tidigt plockade, så blir de näringsfattiga, då vitaminer och mineraler kommer sist i mognadsprocessen.  


Läs mer om RAW FOOD och naturlig tillsats fri mat:
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.piggabarn.se