Amma din lilla

Amningsmjölk är en fantastisk näringskälla för ett litet barn och drömmen är att den "bara ska fungera" från start...

Vi hjälper dig med dina funderingar kring amning, kost och motion efter en graviditet och under amningstiden.




Visst kan du äta smart även när du ammar!

Dagligen får vi frågor kring kost och motion från oroliga kvinnor och deras män. Min upplevelse är att osäkerheten bygger på otydlighet inom målgrupperna barn och ungdom samt kost och motion för gravida och ammande.

Den kunskap som tillämpas hos BVC och mödravårdcentraler är i många fall inte uppdaterad, skapar förvirring och otydlighet. Jag vill även tillägga att det nästan alltid handlar om vad du inte kan äta och göra... Gör som jag och kasta pekpinnarna.

Nu hjälper vi er med vad ni KAN äta. Vi vill inspirera till superbra träning just för er som är med barn eller som vill komma igång med sund kost och motion redan under amningen.

Självklart är en sund kost att föredra oavsett om du är gravid, ammar eller är en småbarnsförälder. Ditt intag av snabba kolhydrater påverkar i allra högsta grad eftersom allt du äter går vidare till ditt barn. En sockerrik föda ger ditt barn en sötare amningsmjölk och vänjer barnet vid en söt smak som senare kan bli svår att vänja av.

Din hälsa som mamma eller pappa är viktig eftersom du har både dig själv och ett litet barn att ta hand om. Det är viktigt att du har ork och energi till allt det som småbarns-liv faktiskt medför. Ett stabilt blodsocker ger dig energi till att orka hela dagen, hålla ditt humör i balans och ditt sug i schack. Även din kroppsvikt och vätska i är lättare att hantera med en sund kost baserad på fullkorn och fibrer.

Ditt dagliga intag bör ligga på 500-600 kcal mer än ditt vanliga behov. Detta beror på att det kostar energi för din kropp när det får ditt barn att växa. Näringsrik föda är alltid viktig för människan, men under dessa omständigheter så är det av ännu större vikt.

Som gravid kan vätskeansamlingar skapa ett stort obehag. Vi människor fungerar som kameler och väljer du att dricka ordentligt med vatten så behöver inte kroppen spara på onödiga resurser. Drick ordentligt med vatten så regleras kroppsvätskan och ger dig mindre problem med vätska i fötter, ben och händer.

Kosten är ett viktigt område under din graviditet eller amning och likaså är motionen. Din kropp behöver träning för att orka bära ett barn och för att hålla en bra vikt. Din kropp bör byggas upp med styrka för att undvika skador och belastningsskador. Du kan i de flesta fall fortsätta med din vanliga motionsform och ta det lugnt om du känner någon form av obehag. Styrketräning går bra så länge du tränar med lätta vikter och inte tränar insidan av dina lår. Anledningen till detta är att dessa muskler kan vara i vägen under förlossningen.

En bra kondition är viktig för att få ork, bättre sömn och större syreupptag. Den har även positiv inverkan för att förebygga hjärt-och kärlsjukdomar och för att få bättre "pump" i hjärtat. En konditions egenskaper blir ännu tydligare när du ökar i tyngd under din graviditet eller ska orka bära två personer uppför en trappa eller backe. Lägg din konditionsträning på den nivå där du förbränner och konditionstränar din kropp. Denna nivå finner du vid 70-80% av din maxpuls. (220 slag/minut - din ålder = maxpuls)

Avsluta alltid din träning om du känner ett obehag. Har du problem i kroppen under din graviditet eller amning så kan rekommendationerna se annorlunda ut.

Läs mer:

Frågebank för amning
Frågebank för graviditet
Basfakta om amning
Kost för ammande