Rostade grönsaker med dipp

1 pumpa, t ex butternut
5-6 potatisar
1 knippe morötter
2 palsternackor
2 små fänkålsstånd
3 vitlöksklyftor till böndipp
2 msk olivolja
Körsbärstomater
Havssalt


Böndipp
200 gram vita bönor eller canoli, kokta
3 rostade vitlöksklyftor
1/2 dl kesella
1/2 citron, använd både saft och rivet skal
1 msk hackad färsk mynta och/eller persilja
Salt och svartpeppaer
1 tsk olivolja

Värm ugnen till 200 grader.


Kärna ur pumpan och skär den i klyftor. Skrubba potatisen och halvera den. Skär palsternacka och fänkål i klyftor. Lägg alla grönsak tillsammans med hela vitlöksklyftor på en plåt och sprinkla eller spraya oliv- eller rapsolja. Rosta i 35 minuter eller tills de är mjuka och har en gyllenbrun färg.  Lägg in tomaterna när 4-5 minuter återstår av rostningstiden. Strö över lite havssalt och varmhåll på eftervärmen i ugnen.


Mixa bönorna i en matberedare tills de är mosade. Bönor från burk bör spolas med kallt vatten innan de mixas. Skala de rostade vitlöksklyftorna och tillsätt dem tillsammans med kesella, citronsaft och fint rivet citronskal. Rör ner mynta och/eller persilja och smaka av med salt och peppar. Lägg böndippen i en skål och toppa med lite olivolja.

Källa: Smak för grönt