Hälsosamt påskmat och nyttigt påskgodis!

Nu är våren här och att den färgglada påskhelgen närmar sig. Påskhelgen bjuder både på mat, godis och snacks men även på vårinspirerande utomhusmotion och hälsosamma alternativ till påskmat.


Påsken är en återkommande högtid under det kristna kyrkoåret och har fått sitt namn från den judiska högtiden pesach som betyder "passera" eller "gå förbi". I Sverige infaller påskafton den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. Dessa regler har funnits i Sverige sedan 1844 och påskens betydelse med mat och godis är därmed relativt ny.



Vid påsk handlar vi svenskar mat för nästan en miljard och godis motsvarande flera kaknästorn i mängd. Till detta kan vi räkna stora mängder påskmust och sockerrika drycker som konsumeras men även påskbordets många hälsosamma alternativ.

5 hälsosammaste påskbordstips


Lamm


Djur som betar fritt och äter det som de är avsedda att äta, har också ett bättre och hälsosammare kött. Djur som är stressade får ett segare motstånd i köttet, vilket kan vara ett bra alternativ till att välja ekologiska alternativ. De bör äta det som de är avsedda att äta, vilket är en av anledningarna till att lamm- och viltkött ofta lyfts fram som positivt i hälsoperspektiv. Tillaga köttet på låg temperatur under lång tid för att behålla näringen och få ett saftigt och mört kött. Stek köttet i riktigt smör då det, liksom kokos-, oliv- och avokadoolja, tål höga temperaturer.


Ägg


Ägg innehåller mycket protein och fett, vilket gör det till ett bra livsmedel och framförallt om du äter lite eller inget kött i din kost. Ägget i sig är toppen, men bör ätas med ren rom eller havssalt, snarare än vanligt bordssalt eller kaviar, som är full av socker. När du gör ägghalvor, så kan du blanda äggulan med grädde, cremé fraiche och rom. Ägg är hälsosamt, men det är lagom med 1-2 ägg per dag.


Lax


Lax är en av de feta fiskar som innehåller stora mängder omega 3 fettsyror. Välj gärna en ekologiskt fångad fisk eftersom fisken då har ätit alger och småfisk, istället för den odlade fisken som ofta får sojabaserat foder. Fiskens omega 3 kommer från alger och småfisk, vilket alltså innebär en förutsättning för att även fiskens kött skall innehålla fettsyrorna. Gravad eller kallrökt lax bör undvikas för gravida kvinnor, eftersom det kan finnas bakterier kvar i fiskköttet. Däremot så går det bra med ugnsbakad lax, varmrökt lax eller kokt lax. Gör gärna din egen hovmästarsås för att minska på innehållet av socker.

Spenat


Spenat sägs vara oerhört rik på järn, trots att den endast har något högre mängd järn jämfört med liknande gröna grönsaker. Komplettera din spenat med en C-vitaminkälla, så ökar du upptaget av järn. Ett exempel är att du kan inta spenaten tillsammans med andra grönsaker, olika kålsorter eller C-vitaminrik frukt. Spenat innehåller även flera antioxidanter, och de fettlösliga vitaminerna A och E. Ät gärna spenaten tillsammans med fet lax som ökar vitaminupptaget och pressad citron som ökar järnupptaget.


Sill


Sill är, liksom lax, en fet fisk som är hälsosam och mättande. Däremot, så är inläggningslagen oftast väldigt rik på socker. Häll av lagen eller lägg in sillen på egen hand, med mindre mängd socker. Ett tips kan vara att lägga in sillen i kryddor som främjar din matsmältning och som är kryddiga och smakrika såsom te x: färsk, riven ingefära.


5 hälsosamma påsktips


1. Välj mat som du älskar och längtar efter, men ät allt i rätt mängd. Undvik att ta om flera gånger och komplettera med gott om grönsaker på tallriken.
2. Välj bort de påsktillbehör som du klarar dig utan och ät begränsat av godis, snacks, desserter och söta drycker.
3. Ät långsamt, tugga maten ordentligt och sitt ner utan stress.
4. Drick vatten innan och efter måltiden, men ej medan du äter, eftersom det ökar matens takt genom kroppen och därmed kan försämra matens spjälkning (sönderdelning). Tugga ordentligt och låt salivets enzymer påbörja matens sönderdelning redan i munnen.
5. Motionera mellan alla måltiderna och passa på att ta påskhelgen till att fylla på med ”egentid” och härlig vårsol. 

Superenkelt påskgodis


Du kan göra ditt eget hälsosamma godis och snacks genom att doppa paranötter eller physsalis i mörk choklad. Både dessa blir små påskägg, som kan bytas mot det vanliga godiset. Passa på att frukt- och nötboosta på dessertbordet och ge bort en fin, mörk och sockerfri choklad i påskägget.


För att göra hälsosamt påskgodis, så behöver du mörk choklad och tillbehör. Lägg den mörka chokladen (70-80% kakaohalt) i vattenbad i ett par minuter och rör om ordentligt tills all choklad är smält. Doppa nötter, mandlar, rispuffar, quinoapuffar och frukter så som banan, jordgubbar, kiwi, ananas och mandariklyftor. Låt stelna på bakplåtspapper över natten eller tills ert tålamod är slut.