Ät dig frisk med frukt och grönt

Nya innetrenden – hälsosam levande föda, frukt och grönt på menyn!

Förr inte länge sedan levde människan på en kost som var otillagad, giftfri och näringsriktig.
Våra kroppar orkade med en vardag i högt tempo, med hårda muskulära insatser och långa tider med sparsamma måltider.Dagens befolkning har mycket att lära av människans historiska levnadssätt, inte minst inom kost och motion. Vill du prova den alldeles fantastiska läran med renande kroppar, vilande organ och naturens egna kraftkällor, örter och grönsaker?

Den härligt renande och giftfria trenden detox har kommit till Sverige och är med stor sannolikhet här för att stanna. Dieten kallas för kroppens 10.000-milaservice, är strikt vegetarisk och bygger på att levande föda, vätskeutsöndrande örter och härliga vitmainbomber kantar dina middagar. Den kost som detox innebär är balanserad, stärkande, renande och på inget sätt onaturlig för kroppen. Våra organ får vila från konserveringsmedel, sötningsmedel, gifter och andra mindre gynnsamma tillsatser samt rensas från slaggämnen som hämmar vårt näringsupptag.

Den näringfyllda kosten är sockerfattig men inte på något sätt GI-riktig eftersom den innebär små mängder protein. Utrensningen kan ge biverkningar som huvudvärk, illamående och sömnstörningar, främst för dig som dricker mycket kaffe, svart té, dricker stora mängder alkohol eller har ett stort sockerintag. Är du en av dessa, eller har magproblem, så rekommenderar jag en lightversion av detoxkuren. Tänk på att ALDRIG utföra denna form av utrensningar om du har en sjukdom eller misstänker att din kropp inte mår bra. Kosten är naturlig och skadar inte kroppen på något sätt, men du bör respektera den stora påverkan som sker på kroppens organ. Efter ett par dagar avtar dina biverkningar och ersätts av en skön, kortare sömn med klara drömmar, piggt morgonuppvaknande och en fantastisk ork.

Hämta hem superenkla hälsovinster!

Du får: bättre, renare och mjukare hy, friskare hår, starkare naglar, klarare ögon och stärker sina smaksinnen. Dina organ är renade från slaggprodukter, gifter och är härligt verksamma och friska. Ditt ökade näringsintag ger dig bättre immunförsvar, ork och en kropp med fysisk och psykisk styrka.

Levande föda: är rå föda som inte hettas upp över 45 grader, vilket medför minimala näringsförluster och ökade mängder oförstörda fibrer. Starkt upphettade livsmedel påverkas i sitt vitamininnehåll, fettet ändrar kemisk struktur och påverkar näringsupptaget och vi måste äta mer mat för att tillgodose vårt behov. En detoxkur består endast av vegetarisk föda så som bär, frukt, frön och blad som med hänsyn till deras groddkraft anses vara vid liv trots att det inte längre får näring från träd och buskar.

Undvik: kaffe, svart té, kött, fisk, fågel, sötningsmedel, socker, salt, mjölk, smör, potatis, ris, bröd och spannmål.

Morgonrensa med juice

Du börjar din morgon med juice baserad på färska frukter och bär. Juicen skall vara färskpressad från sura frukter (apelsin, grape, citron) samt innehålla två till tre matskedar av ren kallpressad olivolja, 2 vitlöksklyftor och 1 msk riven färsk ingefära.. Komplettera juicen med ett ljummet örtté efter ca: 1 timme! Teét får inte innehålla socker, honung, mjölk eller sötningsmedel.

Förmiddagsfika

Drick ett stort glas med hälften färskpressad grönsaksjuice baserad på morötter och salladsblad och hälften rödbetsjuice. Använd en centrifug för att tillreda juicen. Du får inte äta mat eller icke-flytande föda tillsammans med denna morgonkost.

Levande lunch

Till lunchen äter du dagens första måltid med fast konsistens. Den skall bestå av otillagade, råa grönsaker såssom kål, morötter, broccoli, rivna rödbetor, sallad, spenat, gurka, tomat, riven palsternacka, paprika m.m. Tänk på att din tallrik skall innehålla alla naturens färger eftersom färgerna grönt, rött, orange och gul bidrar med olika vitaminer och har olika struktur. Komplettera måltiden med groddor, nötter eller frön, lite olja och äppelcidervinäger som du smaksätter med färska örter.

Förstoppning motverkas med 1 msk hackad mango, fikon eller dadlar.

Frukt till middag

Middagen består av frukt, frukt och åter frukt och kompletteras med ett klart örtté. Basera måltiden på äpple, päron, mango, papaya, proteinrika nötter och frön eller groddar.

Inköpslista:

Frukost:
Apelsin
Grapefrukt
Citron
Kallpressad olivolja
Vitlöksklyftor
Färsk ingefära
Örtté

Mellanmål:
Morötter
Sallads
Spenat
Rödbetor

Lunch:
Kål
Morötter
Broccoli
Rödbetor
Sallad
Spenat
Gurka
Tomat
Palsternacka
Paprika
Groddor
Nötter
Frön,
Äppelcidervinäger

Middag:
Äpple
Päron
Mango
Papaya
Granatäpple
Vindrvor
Apelsin
Grapefrukt
Ananas
Blåbär
Lingon
Hallon
Nötter
Groddar

Juicetillredning:

Till frukost- och lunchjuicerna behöver du en mixer eller centrifug. Ta bort blast och skal (om det behövs) och skär i mindre bitar. Lägg bitarna i centrifugen och häll upp den rumstempererade juicen i ett glas. Krydda gärna med färska örter eller riven ingefära.

Av: Zarah Öberg
Källa: ”Health Buildings” av Dr Stones