Baka hälsosamt bröd med surdeg

Bröd kan vara mättande, fiberrikt, fullt av näringsämnen och verka motionerande för både tänder och tarmsystem. Detta förutsatt att det bakas av hälsosamma ingredienser, med naturlig sötning, utan tillsatser och genom en jäsningsprocess som får jäsa i sin egen takt.
Jäsningsprocesser sätts igång och jäser med hjälp av socker, vilket innebär att jästbröd alltid innehåller en sockerkälla och ett mjöl med jäskraft såsom te x siktat vetemjöl.

Här kan du läsa mer om bröd, brödbak och surdegskulturer!



Flera av dagens bagerier använder endast den sötma som brödet behöver för jäsningsprocess, vilket innebär en sockerfri slutprodukt. I många av dagens bagerier bakas brödet med en snabbare jäsningsprocess, vilket gör att brödet inte har jäst färdigt och blir degigt.


Motionera med fettrika frön


Bröd som innehåller frön eller nötter innehåller också gott om fett. Välj ett bröd som innehåller frön och som motionerar systemet lite extra. Tänk på att vissa frön te x; linfrön behöver krossas för att du skall kunna ta upp fettet från dem.
Bättre bröd med grovt mjöl


 Grövre mjöl tar längre tid för kroppen att bryta ner, vilket innebär att det går långsammare ut i blodet. För dig som behöver tänka på att undvika högt blodsocker, så är kan det passa med ett lite mörkare surdegsbröd.  Desto mer du behöver tugga för att bryta ner brödet, desto längre tid tar det för nedbrytning i kroppen. Ett vitt vetemjölsbaserat bröd blir oftast som en klump i magen, vilket kan ge känsla av uppsvälldhet, problem med tarmen och med blodsockret. Välj alltså hellre ett mörkt bröd, gärna med surdegskultur och med sötning från naturliga källor som frukt och bär.
Hitta rätt bröd i matbutiken


Benämningar på brödförpackningarna kan ibland vara vilseledande eftersom ett bröd som omnämns som naturligt kan innehålla sirap eller fruktsocker. Den formulering som är mest pålitlig är när det står att brödet är ”osötat”, eftersom det innebär att inga sötningskällor är tillsatta. Om det står ”Ej tillsatt socker” så kan det istället innebära att brödet är sötat med andra sötningskällor eller sötningsmedel. Om brödet har en onaturligt lång hållbarhet, så innehåller det sannolikt tillsatser.
Surdegsbakning


Surdegsbakat bröd är hälsosamt eftersom det tar längre tid för kroppen att bryta ner än det ljusa, snabbjästa brödet och dessutom har ett pH-värde som främjar matsmältningens enzymer. Surdegen innehåller de goda bakterier som främjar vår tarmmiljö (probiotika) och som också finns i te x sur yoghurt. Syrat bröd är detsamma som jäsning och fungerar som en biokemisk process där sockerarter bryts ned till organiska syror. Exempel på syrat bröd är de afrikanska injerabröden som baseras på majsmjöl som jäser i 3 dagar.

Baka glutenfritt


Om du är glutenintolerant, så går det utmärkt att baka på bovete- och majsmjöl. Ta 80-90% av den angivna mjölmängden och använd hälften majsmjöl och hälften bovetemjöl. På detta sätt får du sötma från majs som hjälper till med jäsningsprocessen och en mustig smak från örten bovete. Även havremjöl kan vara ett bra alternativ eftersom havre är oerhört näringsrikt. Glutenfri mjölblandning är ett mindre hälsosamt alternativ eftersom det påverkar blodsockret på liknande sätt som ett vitt bröd och dessutom är näringsfattigt.
Baka hälsosammare


Om du vill baka ditt bröd på egen hand, så är surdegsbakning ett bra alternativ för att erhålla ett hållbart bröd på naturlig väg. Vid bakning på jäst, så kan du byta hälften av vetemjölet till ett råg- eller bovetemjöl, då dessa ger ett näringsrikare och mastigare bröd. Ersätt sirap och socker med smak från nötter, frön, frukt och bär eller rivna morötter.  Även bikarbonatbröd kan bakas på grövre mjölsorter. Köp alltid ett ekologiskt KRAV-märkt mjöl, för att undvika onödiga miljögifter.