Barn och övervikt

Våra barn är vår framtid!
Idag räknar man med att så många som cirka 20 procent av alla barn i Sverige lider av kraftig övervikt. Det som tidigare varit en sällsynthet är idag ett faktum. Våra barn äter sig sjuka...




Det är inte sällan som barnen vi möter är otympliga, bär på en övervikt och har ett självförtroende som är sargat av känslan av att inte orka eller passa in. Som vuxen är det vår uppgift och vår skyldighet att föregå med gott exempel. Våra barn behöver tydliga gränser och ett sunt tänkande under sin uppväxt för att finna bra förutsättningar för det kommande livet.

Mat och godis får aldrig bli ett redskap för att belöna, trösta eller bestraffa. Vi kan uppmuntra och visa vår uppskattning på annat sätt och bör tona ner vårt fokus på socialt ätande. Sätt tydliga gränser för vad som är okej just i er familj och följ detta i alla lägen. Låt barnen vara delaktig i planering och aktiviteter som rör er familj. Var lyhörd inför ditt barn men kom ihåg att du är den vuxna parten och tjat skall inte påverka ett beslut eller en regel som tagits av dig.

Motivera och peppa ditt barn till att vilja röra sig mer

En övervikt handlar många gånger om brist på motion, ett utanförskap, socialt arv eller en osund kost. Det skall dock påpekas att vår alltmer stillasittande livsstil påverkar vår energibalans på ett ohälsosamt sätt. Prova er fram och försöka finna en sport eller aktivitet som ditt barn tycker om och klarar av. En tung kropp kan kännas obekväm i många sporter och därmed påverka självförtroendet i negativ riktning.


Aktivera och finn alternativ för hela familjen genom att hitta på saker tillsammans på helg och lov. Ta med barnen på kvällspromenader och prata genom vad som hänt under dagen. Motivera till en ökad vardagsmotion genom att använda trappor, gå promenader, städa och laga mat tillsammans. Glöm inte bort att lek ger en ypperlig vardagsmotion både för dig och ditt barn.

Små förändringar kan göra stora underverk!

Regelbundenhet är viktig både inom vardagsmotion, ombytt, pulshöjande motion och kostvanor. Fysisk aktivitet 2-3 gr/vecka tillsammans med ett rörlig, aktiv livsstil kan göra underverk. Portionera maten innan måltiden och begränsa stora energikällor genom att tillaga maten med tillsatsfria alternativ.

Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel men dagens stora tallrikar har försvårat bedömningen om vad som är "lagom". Välj en mindre tallrik i vardagen och använd de stora till festliga tillfällen. Tallriken bör vara rikligt fylld med grönsaker av den fiberrika varianten. Sprid ut dagens energi på 5-6 mål per dag, varav frukost, lunch och middag bör bestå av mer eller mindre lagad mat. Ha i tankarna att små barn ofta äter lunch tidigt och bör äta middagen därefter. En enkel och bra riktlinje är att låta det gå 3-4 timmar mellan målen.

Låt ditt barn vara delaktig i familjens matplanering och inför inköpen. Låt alla få sin egen "matdag" där de kan påverka och önska mat men där du styr måltiden genom att tillaga den på ett hälsosamt sätt. Motivera alltid ditt barn till att äta en ordentlig frukost och lagad varm mat till de restrerande huvudmålen. Var en god förebild och lev som du lär ut. Ditt barn ser upp till dig, kommer att följa ditt exempel och i de flesta fall anammar de en hälsosam och aktiv livsstil.