D-vitaminbrist när solens strålar står för lågt!

D-vitaminbrist på vintern beror på att svenska solstrålar står för lågt och ej på grund av för lite utomhusvistelse. I denna artikel slår vi hål på den gamla myten om att D-vitaminbrist kan förebyggas med dagsljus. Solen måste stå över 45 grader, då den annars filtreras bort i atmosfären, vilket sker i tidsrymden mellan högdagjämning och vårdagjämning.



Detta innebär ett för lågt solstånd och därmed bildas ingen D-vitamin i huden på våra breddgraders höst/vinter/vår.

Det är med anledning av det som vårt mörka halvår medför en ökad frekvens i allehanda sjukdomar på våra breddgrader jämfört med de som finns vid ekvatorn, då speciellt influensa eftersom de senaste åren av forskning har påvisat kopplingar mellan D-vitamin och influensasjukdomar.

När man ser till denna kunskap, så är det av yttersta vikt att komplettera med tillskott under vinterhalvåret.

Mer avancerat förklarat är att Stockholm ligger på kring 59 grader N. D-vitaminer bildas ur UV-strålning (ultraviolett) inom ett spektrum som heter UVB. Detta spektrum ligger mellan frekvenserna  285 och 315 nm (nanometer). För att denna strålning ska tränga igenom atmosfären, måste solen komma över ca 45 grader. Hos oss gör solen det endast april- september och då mellan klockan 10 och 16. (Anders Dahlqvist)

Många hävdar att mjölk är en bra D-vitaminkälla, vilket är rent felaktigt, då hela näringskedjan förstörs under tillverkningen. Magnesium förstörs vid homogeniserings- och pastöriserings processen i mjölk, vilket gör att vår mjölk ej innehåller magnesium som kan binda kalciumet i kroppen. Kalcium har i sin tur i uppgift att med hjälp av bl.a. D-vitamin bilda t.ex. ny benstomme etc. och då varken magnesium eller vitamin-D finns i mjölken kan denna process inte genomföras.

Det ökade intaget av kalcium ger kroppen en signal om att frigöra magnesium vilket kroppen då tar från sitt lager, d.v.s. benstommen. Detta ger en viss benuppluckring / försvagning då kroppen faller i tron om att kunna återställa detta senare, men då vi lider av vitamin-D som är tillsatt i mjölken MEN som kroppen inte kan ta upp, så ger mjölken till de facto, benskörhet i längden. Detta ses speciellt bland de äldre människor som lider av både vatten-, vitamin-D- och mineral brist och som då inte kan återskapa skelettet.

Detta var bara ett exempel, då samma process sker i kroppen, när livsmedel med för lite och/eller skadade mineraler tillförs kroppen. Magnesium finns knappt kvar i dagens gröna grönsaker och särskilt inte i de som hettats upp i tex microvågsugn. Med anledning av mineralbrist, så kan alltså benskörhet och depression, trots allsidig kost och utomhusvistelse.

För dig som är vegan eller vegetarian, så är kantareller bland det mest D-vitaminrika livsmedel som finns. Övriga livsmedel är fisk, ägg, mejeriprodukter m.m.

Läs mer om D-vitamin och näringsrik kost:
www.vitaminochmineral.se och www.detoxa.nu