Fruktboosta med vackra färger

Frukter och grönsaker är vackert för ögat, ger oss vitaminer, fibrer, kalcium och järn för att växa och orka. I Sverige har vi stor tillgång på de vanligaste frukterna såsom äpple, apelsin och banan MEN tänk vad många, roliga uppstickare som finns i fruktdisken. Härligt rött granatäpple, vackert grön kiwi, söt och färsk ananas eller goda somriga jordgubbarFör att tänka ur ekologiskt perspektiv, så bör du handla hem det som är närodlat och som är säsongsbetonat, då de är de som också innehåller ordentligt med näring som passar för årstiden. Genom att handla KRAV-märkta produkter, så ställer du krav på odling, transporter m.m.

Avokadon är full av bra energi och immunstärkande fytokemikalier som visats bidra med skydd mot vissa cancerformer och även förhindra svampsjukdomar. Avokado stabiliserar dina blodfetter och håller blodtrycket på en hälsosam nivå.

Körsbär innehåller mycket fibrer, är bra för hjärta, muskulatur och nerver. Att äta körsbär kan sänka urinsyrahalten i blodet och är därför en gammal kur mot sjukdomen gikt. Körsbär hejdar trombocyternas tendens att klibba ihop och kan lindra symtom på reumatoid artrit och osteoartrit.

Citronen är laddad med vitaminer och kalcium och om du äter citron dagligen får du i dig C-vitamin som ökar kroppens motstånd mot infektioner. Citroner hjälper även till att förbättra järnupptaget, gynna sårläkning och stärka cellmembranen. De sänker även blodfettsnivåerna och är bra för hjärtat, nerverna och muskelvävnaderna och därmed en riktig hälsobomb.

Tranbär har kraftfulla antioxiderande egenskaper som skyddar både hjärta och kärl och anses förebygga cancer. Juicen från tranbär är sprängfylld med järn och vitaminer och hindrar skadliga bakterier från att fästa vid gallväggarna och har därför länge använts som ett medel mot urinvägsinfektioner.