Glutenintolerans (celiaki)

Glutenprotein finns i sädesslagen vete, råg, korn och även i dinkel (vete), spelt, kamut (vete),  rågvete och andra vetebaserade livsmedel.

Gluten är ett protein som skadar tarmens slemhinna och endast ytterst lite behövs för att skadan skall vara skedd. Det är därför viktigt att undvika spår av gluten både om de finns i livsmedel eller i ditt hem.



Idag finns bagerier som bakar i glutenfria miljöer och du kan undvika det i din egen tillagning genom att ha särskilda redskap för gluten och glutenfritt. Tänk på att inte baka/tillaga mat som innehåller gluten samtidigt som du bakar/tillagar glutenfritt. I vissa kvarnar och bagerier kan det finnas risk för att gluten sprids, vilket i dessa fall anges med benämningen spår av.

OBS! Allergi mot sädesslagen vete, råg, korn och havre får inte förväxlas med glutenintolerans. Dessa är en ren allergi och inte en tolerans.

Maltallergi beror på mängd malt i livsmedel och ingår i maltsirap, maltdryck eller maltextrakt. Den framställs av korn och men finns ej i maltodextrin, maltsocker, maltos eller matarom.

Allergi mot stärkelse kan komma ur alla ovan nämnda sädesslag och reaktionen beror på hur ren den är oftast producerad av vete (vetestärkelse). Dessa kan benämnas som stärkelse, stärkelsesirap, maltodextrin eller modifierad stärkelse. Potatis, - eller risstärkelse är inte baserat på sädesslag.

Vete ingår i mjöl, gryn, vetegroddar, vetekross, flingor, couscous, bulgur, mannagryn, grahamsmjöl, cous-cous, bulgur, durumvete, speltvete, semolina, vetegluten, vetegroddsolja, vissa sojaprodukter, kryddor, halvfabrikat m.m.

Korn ingår i mjöl, flingor, gryn, stärkelse, maltodextrin, malt, stärkelssirap, modifierad stärkelse, maltextrakt. Många av dessa tillsatser är vanliga i halvfabrikat.

Råg ingår i mjöl, rågflingor, rågbröd, grynblandningar, stärkelse, stärkelssirap, malt, maltextrakt eller modifierad stärkelse.

Havre ingår i mjöl, havreflingor, havregryn, bakverk, malt, maltextrakt, modifierad stärkelse, maltodextrin, stärkelse och stärkelsesirap.

Du hittar gluten i exempelvis:
Mjöl och mjölblaningar
Gryn, musli och flingor
Pasta, nudlar, couscous (vete), bulgur (vete)
Halvfabrikat (köttbullar, plättar, pannkakor, korv, crabsticks)
Redningar, soppar, grytor, stuvningar
Bakverk på mjöl eller sirap
Godis (tex: lakrits och choklad), snacks (tex; chips)

Ersätt med:
Bovete- eller qunioaflingor eller qunioapuffar
Bovete-, ris-, eller quinoapasta
Glutenfri mjölmix på vetestärkelse eller naturligt fri från gluten
Majs-, ris-, quinoa-, soja-, potatis-, eller bovetemjöl
Bovete, quinoa, amaranth, polenat, hirs eller  ris

Tänk på att endast många glutenintoleranta tål havreprodukter men detta bör kontrolleras noggrant. Alla glutenfria produkter i livsmedelsbutiken går bra.

Innehåller gluten:
Bulgur hela vetekorn, innehåller gluten
Cous-cous framställs av vete, innehåller gluten luten
Durumvete, speltvete benämning på vetesorter, innehåller gluten
Malt säd som fått gro och sedan torkats, innehåller gluten
Maltsirap, maltextrakt gjord på malt kan innehålla gluten men i regel mycket små mängder
Vetesirap framställs ut hela vetekorn, innehåller gluten

(Källa www.slv.se)

Innehåller inte gluten:
Bovete, Qunioa är örter, innehåller inte gluten
Soja, ris eller Amaranth innehåller inte gluten
Glutaminsyra E 620 smakförstärkare, innehåller inte gluten
Glutamat E 621 - E 623 smakförstärkare, innehåller inte gluten
Maltarom konstgjord essens, innehåller inte gluten
Maltodextrin en form av majsstärkelse, innehåller inte gluten
Maltsocker, maltos en sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen, innehåller inte gluten
Polentagryn gryn av majs innehåller inte gluten
Semolina en sorts durumvete, innehåller gluten
Maizena, innehåller inte gluten
Vetegroddolja innehåller inte gluten

(Källa: www.slv.se)