Glutenintolerans (celiaki)

Glutenprotein finns i sädesslagen vete, råg, korn och även i dinkel (vete), spelt, kamut (vete),  rågvete och andra vetebaserade livsmedel. Gluten är ett protein som skadar tarmens slemhinna och endast ytterst lite behövs för att skadan skall vara skedd. Det är därför viktigt att undvika spår av gluten både om de finns i livsmedel eller i ditt hem. Idag finns bagerier som bakar i glutenfria miljöer och du kan undvika det i din egen tillagning genom att ha särskilda redskap för gluten och glutenfritt. Tänk på att inte baka/tillaga mat som innehåller gluten samtidigt som du bakar/tillagar glutenfritt. I vissa kvarnar och bagerier kan det finnas risk för att gluten sprids, vilket i dessa fall anges med benämningen spår av. OBS! Allergi mot sädesslagen vete, råg, korn och havre får inte förväxlas med glutenintolerans. Dessa är en ren allergi och inte en tolerans. Maltallergi beror på mängd malt i livsmedel och ingår i maltsirap, maltdryck eller maltextrakt. Den framställs av korn och men finns ej i maltodextrin, maltsocker, maltos eller matarom. Allergi mot stärkelse kan komma ur alla ovan nämnda sädesslag och reaktionen beror på hur ren den är oftast producerad av vete (vetestärkelse). Dessa kan benämnas som stärkelse, stärkelsesirap, maltodextrin eller modifierad stärkelse. Potatis, – eller risstärkelse är inte baserat på sädesslag. Vete ingår i mjöl, gryn, vetegroddar, vetekross, flingor, couscous, bulgur, mannagryn, grahamsmjöl, cous-cous, bulgur, durumvete, speltvete, semolina, vetegluten, vetegroddsolja, vissa sojaprodukter, kryddor, halvfabrikat m.m. Korn ingår i mjöl, flingor, gryn, stärkelse, maltodextrin, malt, stärkelssirap, modifierad stärkelse, maltextrakt. Många av dessa tillsatser är vanliga i halvfabrikat. Råg ingår i mjöl, rågflingor, rågbröd, grynblandningar, stärkelse, stärkelssirap, malt, maltextrakt eller modifierad stärkelse. Havre ingår i mjöl, havreflingor, havregryn, bakverk, malt, maltextrakt, modifierad stärkelse, maltodextrin, stärkelse och stärkelsesirap. Du hittar gluten i exempelvis: Mjöl och mjölblaningar Gryn, musli och flingor Pasta, nudlar, couscous (vete), bulgur (vete) Halvfabrikat (köttbullar, plättar, pannkakor, korv, crabsticks) Redningar, soppar, grytor, stuvningar Bakverk på mjöl eller sirap Godis (tex: lakrits och choklad), snacks (tex; chips) Ersätt med: Bovete- eller qunioaflingor eller qunioapuffar Bovete-, ris-, eller quinoapasta Glutenfri mjölmix på vetestärkelse eller naturligt fri från gluten Majs-, ris-, quinoa-, soja-, potatis-, eller bovetemjöl Bovete, quinoa, amaranth, polenat, hirs eller  ris Tänk på att endast många glutenintoleranta tål havreprodukter men detta bör kontrolleras noggrant. Alla glutenfria produkter i livsmedelsbutiken går bra. Innehåller gluten: Bulgur hela vetekorn, innehåller gluten Cous-cous framställs av vete, innehåller gluten luten Durumvete, speltvete benämning på vetesorter, innehåller gluten Malt säd som fått gro och sedan torkats, innehåller gluten Maltsirap, maltextrakt gjord på malt kan innehålla gluten men i regel mycket små mängder Vetesirap framställs ut hela vetekorn, innehåller gluten (Källa www.slv.se) Innehåller inte gluten: Bovete, Qunioa är örter, innehåller inte gluten Soja, ris eller Amaranth innehåller inte gluten Glutaminsyra E 620 smakförstärkare, innehåller inte gluten Glutamat E 621 – E 623 smakförstärkare, innehåller inte gluten Maltarom konstgjord essens, innehåller inte gluten Maltodextrin en form av majsstärkelse, innehåller inte gluten Maltsocker, maltos en sockerart som erhålls vid nedbrytning av stärkelse och glykogen, innehåller inte gluten Polentagryn gryn av majs innehåller inte gluten Semolina en sorts durumvete, innehåller gluten Maizena, innehåller inte gluten Vetegroddolja innehåller inte gluten (Källa: www.slv.se)