Hälsogrilla på enkelt vis

Solen strålar och kvällarna kantas av grillning och utomhusvistelse. Faktum är att just grillning är en mycket bra tillagning, då den är både fettsnål, smakrik och relativt enkel för dig med lite tidsbrist.1. Gör en marinad med hjälp av färska kryddor, lite olja, soja, citron och pensla på köttet eller fisken. Låt dra i 10 minuter för att få en härlig smak.

2. Välj gärna vitt kött som tex: kyckling eller kalkon, då dessa är lite lättare alternativ som ger dig bra fetter. Fisk är fantastiskt gott att grilla och lax kan kryddas på et otal sätt för att få variation. Önskar du en fisksort som inte håller ihop lika bra som just laxfileen, så går det utmärkt att grilla fiskspett eller baka in fisken i ett litet paket som får puttra på grillen.

3. Använd kesella eller naturell yoghurt som bas till en kall och fräsch sommarsås. Kesellans beskhet försvinner om du rör ner 1-2 msk yoghurt. Smaksätt med kryddor, citron, lime, chili, sesamolja, fiskolja, sojasås eller köpta kryddmixer (läs på innehållsförteckningen, så att de inte innehåller socker eller härdade fetter.)

4. Varma såser är lätta att göra med lite ekologisk, sockerfri buljong eller fond. Blanda den med vätska, kryddor och häll över köttet vid servering. Om du vill, så kan du koka med 1 dl vin eller smaksätta med mortlade pepparkorn.

5. En härlig sallad är utmärkt till det grillade köttet eller fisken. Färsk spenat är mer mättande än vanlig sallad och melon ger en fräsch smak och sötma. Använd fägglada grönsaker för att skapa en måltid som är en fröjd för ögat. Komplettera med bulgur, qunioa eller bovete som du kokar tillsammans med lite sockerfri fond. Fonden ger smak och minskar klibbigheten. Rör ner i salladen och strö sedan över lite pinjenötter, sesamfrön eller sojabönor.

Grillspett
4 grillspett
1 aubergine
1 zucchini
2 morötter
2 korv
8 köttbullar
1 sötpotatis

Marinad
1 msk sweet chili
1 msk ostronsås
1 tsk soja

Skär alla ingredienser i bitar och trä på grillspetten. Pensla med marinaden. Grilla i ugn eller på grill i 10 minuter.

Lammfärsspett med persiljebulgur
400 g lammfärs
8 grillspett
1 msk kebabkrydda eller tandoorikrydda
1 ägg
4 dl bulgur
½ dl torkad eller färsk persilja
1 msk balsamvinäger

Låt grillspettens spetsiga ändar ligga i vatten i 10 minuter. (För att undvika stickor som lossnar). Blanda lammfärsen med ägget och krydda med tandoori- eller kebabkrydda. Forma och kläm fast färsen kring spetten. Grilla, koka eller tillaga dem i ugn (200 grader) i 10 minuter. Koka upp vatten tillsammans med balsamvinäger och persilja. Lägg i bulgur och koka i 10-15 minuter. Häll av överflödigt vatten och servera tillsammans med spetten och en färdigskuren sallad.

Vegetariska grillspett
4 grillspett
1 aubergine
1 zucchini
1 lök
1 sojakorv (eller quornkorv)
8 sojabullar (eller quornbullar)

Skär alla ingredienser i bitar och trä på grillspetten. Spraya eller pensla lätt med rapsolja. Grilla i ugn eller på grill i 10 minuter. Tillbehör kan vara ris, couscous, bulgur eller quinoa som du har kokat tillsammans med grönsaksfond.