Hur mycket ska små barn äta?

En av de vanligaste frågorna rörande barns kost handlar om hur mycket mat barnet egentligen behöver äta.

Du behöver egentligen bara tänka på vad barnet äter och inte hur mycket - det känner barnet själv.

Foto: Gunilla BlixtVid en del måltider äter barnet mindre men det kompenseras med att barnet äter mer vid andra. Utslaget på längre sikt får barn som växer normalt i sig tillräckligt med mat. Så länge barnet växer och utvecklas som det ska finns ingen anledning till oro. Det gäller så väl små barn som större barn.

Att tjata på barnet gör att det kan få en negativ inställning till mat och att tvinga i barnet stora portioner gör att det inte lär sig att förstå sina hunger- och mättnadskänslor. Lägg hellre upp små portioner och fyll på om barnet vill ha mer. Större barn vill förstås lägga upp maten själv och det är bara bra för då lär sig barnet hur mycket mat som behövs på tallriken för det ska bli mätt och hur mycket det orkar äta.

Barn som är förkylda har oftast väldigt dålig aptit och det gör inget om de äter dåligt under några dagar men se till att barnet dricker rikligt med vätska. Prova också att ge kex, rån eller en smörgås - det brukar de ändå tycka om. En soppa kan också fungera bra.

Källa: Livsmedelsverket, Latifa Lindberg - dietist