Kikärtssoppa med tomat & färsk basilika

2 burkar kikärter                           
½ kruka färsk basilika
1 gul lök                                         
5 dl vatten  
1 burk krossade tomater             
4 tomater
4 msk tomatpuré    
4 vitlöksklyftor   
1 msk råsocker
1 1/2 tsk spiskummin, mald         
saften från 1/2 citron
4 msk olivolja
Ev. tabasco
salt och peppar                             
½ gurka

Hacka basilikan och löken. Fräs löken i två matskedar olivolja i en tillräckligt rymlig kastrull i ett par minuter. Lägg i basilikan och spiskummin och fräs i några minuter till. Pressa i vitlöken och lägg i de krossade tomaterna samt de skurna tomaterna. Blanda sedan tomatpuré, socker och salt. Koka upp och låt koka lätt under lock i cirka en kvart. Kom ihåg att röra om då och då.  Häll av kikärterna och skölj dem. Mixa ungefär hälften av ärterna med en stavmixer tillsammans med olivolja, salt och peppar efter smak.


Blanda ned kikärtsmixen i kastrullen och häll i citronsaften. Häll i vattnet och de hela kikärterna. Koka soppan i ytterligare en kvart på svag värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och tillsätt även tabasco om du vill ha lite extra hetta. Skär gurkan i stavar och servera till. (www.framtidensmat.se )