Kolestroler… räddare för kroppens kärl

Socker har en förmåga att limma sig fast på insidan i våra kroppar och har påvisats ge upphov till en stor mängd sjukdomar. Har du någonsin limmat pepparkakshus med upphettad sockerlag eller skrubbat fastlimmad vetemjölsdeg från diskbänken?


Exakt samma process sker i kroppen när sockret fastnar på insidan i dina kärl och nästintill limmas fast utmed kärlväggen. Utmed kärlväggarna fräter sockret och till sin hjälp så tillverkar kroppen kolestoler som lägger sig på sockret för att motverka frätandet. Detta är anledningen till att det återfinns kolestrol hos människor som har hjärt- och kärlsjukdomar och i själva verket, så är kolestrolet en av våra helt fantastiska livräddare!
 
Kanske kan det tyckas märkligt med tanke på de tidigare råd vi läst om att kolestrol är farligt och skall undvikas men faktum är att just mättade fetter och kolestrol påvisar allt mer positiva effekter i kroppen. Mättade fetter bygger den mänskliga hjärnan och har effekter på kroppen som inte på något vis kan ersättas med enbart fleromättade fetter. Faktum är också att de flesta fetter som kommer ifrån växtriket, också har en överkänslighet mot höga temperaturer och tillagning.
 
På grund av okunskap så har 80-talets fetthysteri gett efterföljder i vår livsmedelsindustri, där vi idag fyller våra produkter med substitut som sötningsmedel, socker och tillsatser som natriumglutamat och konserveringsmedel. Sötningsmedel som varken kan brytas ner av kroppen eller av naturen skall ersätta det fett som förut gav smak och gott om energi. Istället, så blir smaken alltmer söt och ökar oftast intaget tillsammans med att näringskedjorna bryts när fett saknas till det nödvändiga vitaminupptaget.