Kryddor som smakbärare

Mat med smak är fantastiskt på många sätt. Kryddor fungerar som smakbärare i många länder men i de svenska hemmen är de relativt okända. Vår rädsla för att överkrydda maten, grundas till stor del av vi länge har använd salt och peppar som huvudkryddor. För att ersätta dessa har fett och socker blivit svenska smakbärare.För att öka smakerna på annat sätt, så kan du pressa lite vitlök över grönsakerna, rör ihop smör och persilja och klicka på köttet, gör din egen tomatsås av mixade tomater, olivolja, timjan och havssalt.

Använd riktigt smör till din matlagning och till dina kalla sallader passar finpressade oljor. Tillsätt smakförhöjare som nötter, basilika, rosmarin eller hela pepparkorn som du krossar i kvarn eller mortel. Chilifrukter ger mycket smak, både som färsk eller som torkad.

Det är både godare och billigare att göra din egen pastasås, dressing eller marinad istället för att köpa som färdig konserv, på burk eller som annan halvfabrikat-variant. Du får en måltid som är helt utan tillsatser, artificiella smakämnen, utan onödigt socker eller salt, vilket gör att du själv vet vad du stoppar i dig.