Lammgryta med kanel & spiskummin

4-6 portioner.

500 g benfri lammstek
2 vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 st röd lök
50 g torkade små linser
2 st morot
200 g rotselleri
400 g passerade tomater
½  dl olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 st lagerblad
1 st kanelstång
0,25 g saffran
1 msk spiskummin
2 msk dl tomatpuré
1 msk honung
2 msk pressad citron
1 dl russin
½  kruka färsk koriander
havssalt
 
Skär köttet i kuber 2*2 cm. Hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta och fräs kött, lök och vitlök. Tillsätt små linser, passerade tomater, lagerblad, buljongtärning, saffran, spiskummin, tomatpuré, honung, citronsaft och kanelstång. Sätt på locket och koka upp. Koka på medelvärme ca 30 minuter. Under tiden skär morot i 1 cm slantar och selleri i kuber 1,5*1,5 cm. Lägg i morot och rotselleri. Sätt på locket och koka i ca 20 minuter. Häll i russin och färsk koriander och smaka av med salt.

Tips:

Det går givetvis bra att använda grytkött av nöt om man inte har tillgång till lammkött.
Grytan går utmärkt att servera vegetarisk, öka då mängden rotsaker och små linser.

Recept: Jacob Wismar