Lev ett sockerfattigt liv!

Människan har en förkärlek för söta smaker då de i de flesta fall kännetecknar icke giftiga energikällor. De beska/bittra smaker som finns i naturen är många gånger giftiga i för höga doser och det är därför vi kan känna ovilja inför och ha svårare att vänja oss vid den smaken.Utan denna egenskap hos människan, så hade vi inte överlevt genom tiden men idag är det inte längre användbart för oss på samma sätt.

För att minska ditt sockerintag krävs kunskap och innehållsförteckningarnas uppbyggnad. Alla livsmedel i Sverige har en innehållsförteckning där alla ingredienser är radade i storleksordning, dvs; det som är mest kommer först och det som är minst kommer sist. Detta innebär att om socker står långt bak på listan, så är det ett livsmedel som är relativt sockerfattigt. Idag så kringgås detta av flera producenter genom att de delar upp sockerarterna i olika grupper.

De du kan äta av är frukt, bär och socker som finns naturligt i varan. Druvsocker, honung, tillsatt fruktsocker och råsocker påverkar ditt blodsocker så att det stiger snabbt men innehåller näring som ger dig byggstenar till kroppen. Raffinerat socker är socker som hettats upp för att få en finare struktur och därmed påverka jäsning och hållbarhet på ett positivt sätt. Under processen försvinner vitaminer och mineraler och det som blir kvar är det som kallas för ”tomma” kalorier.

Detta socker används som sockerbitar, strösocker, till bakverk, godis, läsk och i många halvfabrikat. För att minska intaget så kan du istället söta din mat med russin, riven frukt, bär eller hackad torkad frukt. Tänk på att största faran med att äta för mycket socker är att du ofta glömmer att äta av andra produkter som ger dig näring i form av vitaminer och mineraler. Sockerrika produkter ger även en stor mängd energi och påverkar ditt blodsocker så att det åker berg- och dalbana.

Nu tänker du kanske … då byter jag mitt socker mot sötningsmedel istället och minskar därmed kaloriinnehållet och min blodsockerpåverkan. Men vännen, det är faktiskt bra mycket värre för kroppen än vanligt socker. Det som är onaturligt för kroppen är också det som skadar oss eller vår fina natur. För att hjälpa dig i djungeln, så kommer här en kort förklaring av våra två vanligaste sötningsmedel och ren fakta om raffinerat socker.

Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel som är 500-600 gånger sötare än vanligt sackaros (socker) och därför används i mycket små mängder. Sötningsmedlet tillverkas av vanligt socker genom att tre atomer i sockermolekylen byts ut mot kloratomer.

Sukralos göra att den går rakt genom den mänskliga kroppen och bryts ner väldigt långsamt i naturen. Den tål hög upphettning, sura och basiska miljöer och tillför ingen energi till livsmedlet. Enligt svenska livsmedelsverket är sötningsmedlet ofarligt för människan men det visar sig på senare tid att våra sjöar och vattendrag är fulla med icke nedbrutet sukralos.

Sukralos används av flertalet livsmedelsproducenter som sötningsmedel i yoghurt, läsk, ketchup, sylt och saft .m.m.

Aspartam är ett mycket vanligt förekommande sötningsmedel som innehåller nästintill ingen energi i kalorier och påverkar inte blodsockret. Det är cirka 200 gånger sötare än vanligt socker och har en laxerande verkan i kroppen.

När aspartam bryts ner i den mänskliga kroppen bildas metanol, träsprit. Livsmedel med aspartam bär texten "Innehåller en fenylalaninkälla". Det beror på den ovanliga men ärftliga sjukdomen Fenylketonuri, som gör att kroppen inte bryta ner fenylalanin.

Aspartam finns i bordsötningsmedel, saft, sylt, läsk, sockerfritt godis, mejeriprodukter, halstabletter, tuggummi m.m.

Raffinerat socker är socker som raffinerats för att bättre fungera i bakning och livsmedelstillverkning. I gram raffinerat socker ger oss 4 kcal men till skillnad från fruktsocker, så tillförs ingen näring. Socker har en konserverande effekt som därmed ger längre hållbarhet, mindre risk för att maten skall bli dålig samt fungerar som en smakförhöjare som bär fram smaker i livsmedlet.