Mangostan, Mullbär, Acai, Guaraná och Gojibär – den nya tidens superhjältar

Antioxidanter är de vitaminer som hjälper kroppen att stå emot de fria radikaler som bryter ner våra celler. Den röda färgen sitter som berg om du spiller den på dina kläder och antioxidanterna är envist klarröda eller blåa när du använder dem för färgning. Ett exempel kan vara skalet hos en rödkål och rödlök, som avger en vackert röd antioxidantrik vätska.Den röda färgen är oftast vacker och söt i smaken för att tilltala människans sinnen. Allt som oftast väljer vi bort de gröna grönsaker och örter som är bittra och beska, då de indikerar giftighet och mindre energi än de röda.

Sammanfattande för all superfruits har just dessa härliga antioxidanter, är härligt färgglada, söta och fulla av nyttiga fibrer. De har benämns som ”mirakelfrukter”, ”framtidens frukter” och ”superhjältar”, vilket minst sagt påtalar deras enorma kraft för hälsan.

För att mäta innehållet av antioxidanterna, så används den kemiska och fysiologiska analysmetoden ORAC (Oxygen Radical Absobance Capacity). Studier påvisar märkbara effekter vid sjukdom och/eller för att motverka åldrande men ORAC-skillnaden är också markant mellan ekologiska råvaror, oekologiska och upphettade frukter. Ha dock i åtanke att din övriga livsstil, såsom kosthållning, vardagsrörelse, träning, sömn och eventuell stress kan påverka resultatet på ett mer eller mindre positivt vis.

Skillnaden mellan olika frukter är stora i ORAC-värdet då bananen hamnar på 500 ORAC, björnbär på 5100 ORAC och vilda blåbär på 6100 ORAC. I toppen på mätningen syns de intensivt röda superfrukterna granatäpple med 10.500 ORAC, svarta hallon på 16.400 ORAC och ACai på hela 26.100 ORAC.

Mangostan
Den nya grymma vinnaren bland marknadens superfrukter är mangostan, frukten som även kallas "frukternas drottning" och Mangosteen. Den har inget samröre med mango, är en tropisk växt i arten clusiaväxter och härstammar från sydöstra Asien.

Mangostan odlas på ekologiskt vis, växer som golfbollsstora bär på fruktträd och har en helt fantastiskt vacker, purpurfärg. Frukten har slagit sig fram bland supervarianter som acai, mullbär och aloe vera men är en gigantisk vinnare på grund av det stora oracinnehållet och den välsmakande juice som frukten ger.

Smaken påminner om en blandning mellan jordgubbar, persika, aprikoser, apelsiner, ananas och ger ett fräscht och tropiskt intryck. Juicen ger både sötma och syrlighet med ett lätt inslag av krydda, vilket bidrar till att det sällan krävs tillsatser i juicen.

Acai – Jordens främsta superfrukt
Acai är det lilla, intensivt svartlila superbäret som växer vilt på palmträdet Acaizeiro, i den sydamerikanska regnskogen Amazonas. Dess verkan har varit känd i århundraden och används för medicinering och näring. Genom kommersiella kraften, slår den sig fram genom världen, först via USA och nu även i Europa. Behandlingen av bäret är mycket unik eftersom de är känsliga och behöver tas omhand och frysas inom ett dygn från skördetillfället. Acaibäret är till största delen en kärna och fruktköttet är mycket kompakt men kan mixas till en puré som kan användas till matlagning, bakning eller smoothies.

Goji – Det medicinska underverket
Det söta, röda, asiatiska bäret Goji har används i flera tusentals år och sägs vara bra för kroppens organ, immunförsvar och sinnen såsom synen. Liksom Aqaibäret, så kommer den positiva hälsoeffekten från den höga halten av mineraler och vitaminer. I Gojibäret hittar du krom som minskar sötsuget och därmed kan påverka kosthållningen vid en viktminskning. Även Magnesium och 20 andra mineraler bidrar till det höga upptaget av A, B, C och –vitaminerna. Bäret växer fritt i Kina, Mongoliet och Tibet och skördas som fallfrukt, ej genom att plockas på grund av dess känslighet. De torkas i solskenet och är helt naturliga trots dess söta smak.

Guaraná – Kaffets överman
Liksom Aqaibäret, växer Guaraná i Amazonas men på stora, härliga buskar. Frukten är mer åt det gula hållet än det röda, men färgen påminner om en rödgul guldnyans. I Amazonas mixas frukten innan den används som en pasta i alla former av matlagning och bakning. Guaraná har fått sitt namn från den koffeinliknande stimulansen Guaranin och innehåller flera koffeinämnen som piggar upp och ökar kroppens energi. Idag är Guaraná vanligt förekommande i energidrycker och i hälsorecept eftersom den ger denna uppiggande hälsoeffekt.

Mullbär – De rosa, röda och vita beskyddarna
Mullbäret växer på träd både i Asien och i Europa och finns i flera färger. Sedan lång tid tillbaka, så används de som medicin och innehåller både C - och K-vitamin samt ett stort antal mineraler, resveratrol och andra näringsämnen. Blanda ner bären i din gröt, mixa en smoothie, doppa dem i mörk choklad eller ät en näve per dag som mellanmål för att få gott om näring.