Matlagningsboosta barnen!

fruktsallad_MG_0584[1]Förbered dig enligt riktigt tv-kocksmanér genom att göra er gemensamma matlagning så enkel och rolig som möjligt. En del saker kan stora barn göra medan de små barnen kan få mindre uppgifter som tar kortare tid att genomföra.Mätning av rätt mängd med mått, kan göra att matlagning upplevs som tråkig väntetid som ger oroliga och rastlösa barn. Mät upp ingredienserna innan matlagningen.

1. Använd små skålar där du lägger alla ingredienser. Detta gör att barnet kan hälla i dem själv, att de kan röra om och vara aktiva i köket.

2. Det är roligare för barnet att hjälpa till om det har sina alldeles egna verktyg. Köp barnvänliga köksredskap för att locka och inspirera till att bli kock i sitt eget kök. Fina förkläden kan också vara en rolig attrialj.

3. Anpassa den hjälp du ber om till barnets nivå och ålder. Sallad och enkla röror klarar relativt små barn av att göra på egen hand eller med hjälp av en vuxen. Sätt inte för höga ambitioner eller krav eftersom skapar frustration när det matlagningen inte går enligt era planer.

4. Sträva efter att göra matlagningen till mycket mer än att ”bara hjälpa till i köket”. Sätt på glad musik, dansa, skratta och ha galet roligt i köket! Låt det bli en speciell stund för att umgås tillsammans där lite kladd och stök är välkomnat.

5. Tänk på att ju mer barnen får vara med och utvecklas i köket, desto fortare lär de sig att klara av mer saker. Tidsbrist och stress gör att många vuxna gör saker på egen hand för att "spara tid". Försök se de fördelar som kommer på lång sikt, acceptera att det blir mer rörigt och stökigt och njut av att ha en stund av kvalitetstid tillsammans.