Natriumglutamat, MSG och umami

Umami är det japanska namnet för den femte av våra grundsmaker och syftar till en god och färsk smak av protein.

Den kemiska smaken är detsamma som glutaminsyra och för att ytterligare förstärka smaker av umami, så används den alltmer omtalade smakförstärkaren natriumglutamat/MSG.



Umami återfinns i kött, alger, soja, bönor och i torkade livsmedel som exempelvis torkade tomater, torkad kött och långlagrad ost.

Natriumglutamat har E-nummer 621 och är ett salt, bestående av en positivt laddad natriumjon och en negativt laddad molekyl med glutaminsyra. Du hittar saltet som smakförstärkare i många halvfabrikat, i snacks, buljonger och kryddmixer. Tillsatsen har förekommit i ett stort antal debatter på grund av att det framkallar allergiska besvär, huvudvärk, svettningar och överaktivitet m.m. I dagsläget är det förbjudet i England och
Danmark men förekommer i många av våra svenska livsmedel.