Nöt-, frö- eller mandelallergi

Nötallergi är vanligt förekommande och kan debutera redan tidigt i livet. Allergi redan vid födseln eller tidigt under barndomen, ger kraftigare allergi än för de som insjuknar i vuxen ålder. Nötallergi växer sällan bort och är nära besläktat (korsreagerar) med pollenallergi. Läs mer om nötter, kokosnöten, sojaallergi och vilka av dessa som är släkt med vilka.Symtomen är klåda i munhålan och/eller i svalg, eksem, kräkningar, nästäppa och i värsta fall, livshotande reaktioner som andningssvårigheter och kvävning. De som är allergiska mot en nöt är ofta allergisk mot flera eller alla sorter.

Kokosnöt- eller mandelallergi
Kokosnöten hör inte till nötfamiljen eftersom den kommer från en palm men förflyttar, rotas sig på samma sätt som ett frö och är släkt med dadlar. Kokosfettet är hälsosamt för kroppen och tål höga temperaturer, vilket gör det till ett fantastiskt alternativ till de vanliga oliv- och rapsoljorna. Även mandeln (stenfrukt) eller muskotnöten är fritt fram för nötallergiker.

Stenfruktsallergiker tål inte mandel och inte heller andra stenfrukter som körsbär, aprikos, plommon, persika eller nektariner. Jordnöten hör till baljväxter och är inte släkt med varken nöten eller stenfrukten utan istället med linser, ärtor och bönor. De som är allergiska mot jordnöt reagerar oftast mycket starkt och det minsta lilla spår kan ge livshotande andningssvårigeheter.

Kastanj- och fröallergi
Kastanjen är släkt med hasselnöt och björk och Pistagemandel är släkt med cashewnöt, mango och rosépepparn. Valnöt och pekannöt är släkt, pumpafrö hör till gurka, squash och melon och solrosfrö till dragon och den bittra läkeväxten malört. Gurkmeja och ingefära är släkt med kardemummafröet.

Sojaallergi

Sojabönan hör till baljväxterna och är släkt med jordnöt, ärtor, linser och andra bönor. Soja finns i sojasås, sojaprodukter och tofu. Det är ett vanligt substitut i vegetarisk och/eller laktosfri matlagning. Symtomen är bland annat eksem, problem med mage/tarm eller i värsta fall, andningssvårigheter och kvävning. Jordnötsallergiker Kan i de flesta fall korsreagera på soja. Även små rester av soja eller jordnöt kan vara livshotande. Tänk på att sojaprotein kan förekomma i vissa konsistensgivare i bland annat yoghurt, dressingar eller glass.