Rolig mellanmål!

Skoja till era mellanmål och ge barnen en rolig stund. Figursmörgåsar smakar mycket godare än de vanliga fyrkantiga och gör mellanmålet till en upplevelse.

Roliga äggfigurer, härliga mönster i filen eller en fin frukt med ögon och mun! Ibland är det okej att leka med maten!1. Figursmörgåsar smakar väl mycket godare än vanliga. Ta ett gott nyttigt bröd och gör i ordning en mättande smörgås precis som vanligt med pålägg. Använd sedan pepparkaksmåtten eller skär med kniv ut figurer som sedan dekoreras roligt med grönsaker som pricken över i.

2. En annan variant är att använda pepparkaksgubben och pepparkaksgumman som mått först och därefter klä dessa med olika pålägg för varje klädesplagg. T.ex. byxor av ost, en tröja av skinka och hängslen av smala strimlor gurka. Eller varför inte en blus av leverpastej och en kjol av halva gurkskivor som ligger omlott och bildar volanger!

3. Ett annat sätt för att skapa smörgåskonst är att ”måla” med pålägget på en hel brödskiva. Det kanske blir en himmel av mjukost, ett hav av leverpastej och en båt av tomat och gurka. Garanterat succé blir det av att inspireras från något av barnens intressen eller hobbys.

4. Yoghurt eller fil går snabbt att dekorera med färsk frukt och färgglada bär i fina figurer. Gör hjärtan, blommor, ränder eller rutor. Det går också att doppa baksidan på en sked i t.ex. saft från ett mosat blåbär och måla linjer för att ytterligare förstärka mönstret.

5. Plockmat är både aptitligt, roligt och mysigt! Snittar kan göras i alla möjliga varianter och är lätta att få nyttiga. Ett förslag är att skiva frukter, t.ex. päron och melon i ca 5 x 5 cm stora bitar, lägga dem på varandra och vira en skinkskiva runt om på mitten. Du kan också göra goda spett med både frukt, grönsaker och något proteinrikt på såsom kött, fågel eller fisk.

6. Ett snabbt och mycket uppskattat mellanmål som är lätt att ta med i väskan är ”överasskningsfrukt”. Använd en liten kniv och skär ut ögon och mun. Gnid in bitarna med lite citronsaft, så mörknar inte frukten. En frukt som ska skalas kan få ansikten ditmålade med en penna (tänk på att färgen inte får gå igenom skalet och in till fruktköttet). Skriv en liten hälsning på en lapp och knyt fast i frukten. Smyg sedan ner överraskningen i barnets väska.

7. Fruktsallad är gott och är dessutom en riktig vitaminbomb till mellanmål. Servera gärna med nötter, frön, lite keso, kanel, kardemumma eller kakao. Ett annorlunda serveringsförslag är att servera fruktsalladen i skalet av den frukt som den gjordes av. Du bör förstås försöka bevara skalet så gott som helt, för att det ska vara möjligt. Ett bananskal som öppnats med en smal skåra går utmärkt att fylla. Likaså en urgröpt apelsin eller ett urgröpt äpple.

8. Detta är en snabb men rolig variant! Paprikor som skärs i ringar får en form av blommor. Lägg dessa på tallriken, skär ut stjälk och blad i valfri grönsak eller pålägg och skapa en vacker ätbar bukett.

9. Ägg är ett bra livsmedel när ni behöver ett mättande mellanmål. Dela det i två halvor, så kan det liknas med ögon! Smycka på tallriken för att få ett ansikte genom att använda valfritt pålägg eller grönsak till att skapa pupill, ögonfransar, ögonbryn, näsa och mun.

10. När smörgåsarna är bredda och klara med pålägg, så kan du dela dem i minst fyra delar som du skär ut som pusselbitar. Blanda bitarna på tallriken och se om barnet klarar av att lägga pusslet.