Shoppa smart!

Vi lever i ett materiellt samhälle där Lcd-tv, snygg bil och ett välinrett hus står högt upp på prioriteringslistan.

För att ha råd till denna fantastiska livsstil krävs både heltidarbete och smarta storköp.

Arbetar du till sena eftermiddagen, hämtar barnen och stannar till för att handla middagens matingredienser?Handla smart

Du är trött, hungrig, stressad. Med högt tempo rusar du genom butiken och plockar det som finns i ögonhöjd och som mättar dina ögon för en sekund eller två.

Mitt i kaoset börjar lillen att gråta och vill ha lite godis (eftersom han är lika hungrig som du.)  Du vet att du inte borde men vips så ligger det en japp i vagnen. Du kastar ner en godispåse också eftersom du vet att det tar tid innan ni är hemma och maten står på bordet. Kundvagnsrace i affären med trötta, hungriga barn är ingen dröm och gör resten av kvällen orolig.

Frukt gör underverk om du har barnen med dig eller om du handlar på väg hem från jobbet. Du håller dig fräsch tills maten står på bordet och har glada, pigga barn i ditt sällskap. Krångla inte i onödan och köp det som fungerar i just din vardag. Det är bättre att du äter bönor som är konserverade än att du hoppar dom. Samma gäller grönsaker som varierar i kostnad och kvalitet beroende på årstid. Handla hem frysta grönsaker och ha dem som back-up i frysen. Det alltid bättre om livsmedlet är rått, okonserverat eller ofryst men det ska också vara realistiskt.

Svenska folket är fantastiska på att veta vad vi INTE ska äta och kan alla pekpinnevaror utan och innan. - Kasta pekpinnarna, manar jag. Det går att äta av allt, men inte alltid och i hur mycket mängder som helst.
Läs på innehållsförteckningarna och välj de alternativ som ger näring, mindre socker och en balans mellan energikällorna fett, socker och protein (kött, fågel och fisk). Alla ingredienser står i storleksordning, vilket innebär att det som kommer först är det som varan är baserad på. Är det socker på första plats så är det med andra ord en sockerbomb som gör att kroppens blodsocker åker bergochdalbana.

I Sverige är vi duktiga på att använda socker och fett som smakbärare i mat. Åker du ner till Afrika eller Thailand så använder de kryddor istället och behöver inte använda andra smakkällor. Du kan göra detsamma genom att krydda loss i köket. Prova nya varianter och var inte rädd att krydda på lite extra. Rädslan för att förstöra maten grundar sig i att vi tidigare använde oss av salt och peppar som smaksättare. Det är lite komiskt eftersom de är några av de få kryddor som faktiskt kan förstöra maten.

För att inspirera dig, så har vi valt att lyfta fram varor som är kanonbra. Svartlistningen överlåter vi till någon annan *skratt*

Text: Zarah Öberg