Skippa halvfabrikat – börja lång- och storkoka

Den svenska lagen är mycket noggrann med att alla ingredienser skall finnas angivna på en innehållsförteckning MEN det innebär inte att en ”vanlig” konsument kan läsa, tyda och förstå vidden av innehållet som deklareras på varan. Tusentals aromämnen, flera hundra E-nummer och mängder med ersättningsingredienser gör livsmedelsbranschen till en mycket svårtydd sådan.



Innehållsförteckningarna förvrängs genom uppdelade sockerkedjor, omformuleringar och konstiga ord som kräver en lång utbildning för att förstå. Flertalet sötningsmedel och azofärger har tidigare varit förbjudna i Sverige eftersom de kan orsaka starka allergiska reaktioner och biverkningar i kroppen, men har nu blivit tillåtna efter vårt inträde i EU.

Senast kända tillsatser som orsakar problem med vår hälsa är glutamat som kan orsaka både allergiska reaktioner, illamående och hjärtklappning. Natriumbensoat (konserveringsmedel) tros orsaka astmaliknande besvär och hyperaktiva barn medan sukralos är icke-nedbrytbart för vår natur.

Några av Sveriges nyaste tillsatser och antioxidantmedel, så som butylhydroxianisol (E 320) och butylhydroxitoluen (E 321) står på Världshälsoorganisationens lista över möjliga cancerframkallande ämnen. I en av Livsmedelsverket anordnad undersökning fann man de allergiframkallande azofärgämnen i 14 % av det godis som idag finns på butikernas hylla.

I korv tillsätts potatisstärkelse och bindväv som utfyllnad när både kött och därmed priset reduceras. I smörgåspålägg tillsätts druvsocker, köttbullar innehåller potaitismjöl och långa rader av livsmedel innehåller sötningskällor av olika härkomster.
Du luras av säljande rubriker som ”Nu endast 3 % fett” eller ”Inget vanligt socker tillsatt” och då det riktiga budskapet egentligen borde vara ”Vi har tagit bort fettet och ersatt det med annat” och ”Vi har inget tillsatt vanligt socker men fullt med sötningsmedel”.

1. Läs ordentligt på varans innehållsförteckning.
2. Lär dig vilka sockerkällor som finns, formuleringar på tillsatser och undvik de produkter som har en lång lista med E-nummer och en misstänksamt lång hålllbarhet.
3. Laga maten från grunden och spar tid på långkok och storkok.
4. Välj kött med hög kötthalt och lite tillsatser.
5. KRAV-märkning är den enda märkningen som ombesörjer alla viktiga områden som behövs för att få en genuin vara.