Socker – människans drog

Vi har en förkärlek för söta smaker då de i de flesta fall kännetecknar de icke giftiga energikällor som finns i naturen. För i tiden var denna kunskap viktig eftersom de beska och bittra smakerna i de flesta fall var giftiga i höga doser. Som barn spottar vi ut dem och behöver 10-20 gånger på oss för att vänja oss vid smaken.Som vuxen finns både preferenser och erfarenheter som minskar testantalet till 3-4 gånger. Det beska kaffet sötas med strösocker eller mjölksocker från mjölk, sillen läggs in i sockerlag och bönor kokas med socker, allt för att minska de bittra smakerna.


Sockret påverkar hjärnans belöningssystem och gör dig glad, upprymd och tillfreds på samma sätt som droger som kaffe, cigaretter och alkohol. För att minska sockerintaget krävs kunskap om innehållsförteckningarnas uppbyggnad och en vilja om att lära sig de bittra smakerna.


1. Krydda maten med örter och kryddor istället för att höja smaken med socker.
2. Använd frukt, bär och naturlig sötma från torkade bär som smaksättning.
3. Minska eller ta helt bort raffinerat socker i din kost, då det inte innehåller näring, påverkar ditt blodsocker samt gör dig trött och hängig. Raffinerat socker är socker som hettats upp för att få en finare struktur och därmed påverka jäsning och hållbarhet på ett positivt sätt.
4. Druvsocker, honung, tillsatt fruktsocker och råsocker påverkar ditt blodsocker så att det stiger snabbt men innehåller näring som ger dig byggstenar till kroppen.
5. Undvik ALLTID sötningsmedel som ersättning eftersom det håller ditt sötsug igång och är onaturligt för kroppen. Enda undantaget är om du har diabetes och inte kan använda dig av socker i din kost.