Sola på säkert sätt

Solens strålar är starka oavsett årstid, vilket innebär att det är viktigt att sola med måtta. Det bör också tilläggas att många av oss har en blek vinterhy, som är känslig efter alla vinterdagar då vi vistats inomhus, långt från solens strålar. Detta gör det extra viktigt på vårkanten eftersom hudens pigment behöver tid för att vänja sig vid solen och för att skapa ett skydd för oss. Sola gärna en stund på lunchpausen men börja med 10-15 minuter. Om du lätt blir röd och har mindre lätt att bli brun, så bör du vara extra försiktig, till skillnad mot dig som har vistats utomlands eller har lätt att bli brun.  



Solens strålar är självklart stark oavsett om det är vinter, sommar, höst eller vår men när vi kommer in i sommaren, så har många av oss hunnit skaffa ett bra solskydd i och med våra egna pigment. Det är viktigt att skydda huden hos både stora och små eftersom bränd hud är detsamma som sjukdomsrisker.


När du väljer solkräm, så bör du ta hänsyn till både märke och effektivitet samt om den är naturlig eller innehåller tillsatser. Det är mindre bra att använda solkrämer fulla med gifter, undvik dem istället och använd en kräm som är både skyddande och naturlig för kroppen.
 
D-vitaminet i kroppen ökas om du vistas utomhus i solen under sommarhalvåret men detta är endast när solens strålar står tillräckligt högt. Mellan höst- och vårdagjämning, så står solens strålar för lågt och filtreras bort av molnen. Detta gör att du endast kan tillgodogöra dig solen under perioden april till september och då när solens strålar står över 45 grader, dvs mellan 10.00-16.00. Om du således vill öka mängden D-vitamin i kroppen, så bör du vistas ute i solen minst 15 minuter per dag under vår, sommar och höst. På det sättet så lagrar du in gott om D-vitamin till höst- och vintermörkret kommer, då D-vitaminet är ett fettlösligt vitamin som lagras i kroppen. Om du vistas mycket inomhus, är mörkare i din hy, använder mycket kläder eller slöja för ansiktet så bör du öka utomhusvistelsen ytterligare.


10 tips för säkerm, naturlig solning


1. Smörj in barnen ordentligt, med jämna mellanrum, redan nu när vårsolen ligger på. Använd en vattenresistent, naturlig solkräm och var noga med att lägga tjocka lager på känsliga områden.


2. Tänk på att allt du smörjer in på huden, också går rakt in i ditt lymfsystem, dvs påverkar ditt immunförsvar. Det är med anledning av det som naturliga produkter är att föredra. 

3. Glöm inte att en bil kan bli varm redan under försommaren. Förvara därför alltid solkräm eller andra känsliga saker i en solskyddande miljö och allra helst i en kylväska. Undvik att ha den stå i det direkta solljuset och/eller att förvara den i en varm bil eftersom det förstör krämen.


4. Släng helst den cremé som är kvar sedan föregående år, eftersom den sannolikt har utsatts för värme och är mindre effektiv.

5. Solens gassande kan dämpas med solhattar och solglasögon, men för att tillgodogöra dig solens strålar så bör strålarna nå din hud cirka 15 minuter per dag. Allt för mycket kläder minskar hudens tillverkning av D-vitamin och du bör då äta ekologisk fet fisk, kantareller eller liknande för att istället få gott om D-vitamin via kosten. Det mest hälsosamma torde vara att sola en kort stund och sedan vistas i skugga.


6. Smörj in huden ordentligt efter solningen och då gärna med en naturlig, fet cremé eller med vanlig kallpressad rapsolja. Även ekologisk kokosolja, aloe vera-creme eller sesamolja är bra och återfuktande alternativ för huden. Mogna sesamoljan genom att koka upp den till 110 grader, då håller den längre. Förbered håret på vår- och sommarsolen genom att investera i solskyddande schampo eller balsamspray. Du kan också använda vanlig raps- eller kokosolja som en naturligt återfuktande inpackning.


7. Hudens skydd förbättras avsevärt genom en näringsrik kost, så en kost som är hälsosam bör också öka motståndet mot solen. E-vitaminer ökar hudens elastik, antioxidantrik mat ökar ditt immunförsvar och motstånd mot sjukdomar, detta inkluderat en positiv inverkan på huden. Genom att öka ditt intag av lykopen från tomater eller tomatbaserade livsmedel så stärker du ditt naturliga skydd ytterligare. Ett annat alternativ är att äta gott om betakarotener från tex morötter, men detta ökar pigmentets mörka nyanser vilket innebär att kroppen behöver sola längre för att få tillräckligt med D-vitamin.
 
8. Sola alltid med förnuft och undvik de mest stekande soltimmarna mitt på dagen och långa soldagar som ger huden röd eller bränd, exkluderat din korta 15-minuterssolning.
 
9. Om du mot all förmodan bränner dig, så kan det lättast kylas ner och förbättras med vanlig aloe vera-gele eller kylbalsam.

10. Drick ordentligt med vätska när du vistas i solen även om det är vår och du fortfarande är van vid mindre vätskeintag. Du bör ligga på cirka 2-3 liter per dag i ditt vätskeintag, inkluderat måltidsdrycker m.m. Till detta tillkommer 1 liter extra vätska per 10 graders temperaturökning från 20 grader. Dvs: om solen ligger på och du arbetar ute i trädgården, där solen ligger på och temperaturen ökar till 30 grader, så är det rekommenderade intaget 3-4 liter.


Läs mer: www.kostkoll.se eller www.zarahssida.se