Spenat- och ärtsoppa med sting

1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör
200 g gröna ärtor
200 g färsk spenat, rensad och sköljd (alt fryst spenat)
4 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche (eller havregrädde)
Sambal oelek
Salt och peppar

Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör tills löken är genomskinlig. Tillsätt ärtor, spenat och grönsaksbuljong och låt det koka ca 10 minuter. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan. Koka ytterligare ett par minuter och smaka av med sambal oelek efter smak, börja med ½ tsk och ta mer om du vill ha den riktigt stark.

Krydda med salt och peppar. Späd med vatten om den känns för tjock. Låt inte soppan koka för länge om du vill ha kvar den knallgröna färgen. Det gröna klorofyllet är värmekänsligt och ju längre soppan värms desto ljusare blir den. (www.framtidensmat.se)